Ostravská těžební společnost OKD svou dceřinou firmu Báňské stavby Ostrava zřejmě prodá po částech. V nedávném výběrovém řízení se ji totiž nepodařilo prodat. Těžaři dostali asi sedm nabídek na získání stoprocentního podílu ve společnosti, ale všechny odmítli, řekla mluvčí OKD Věra Breiová.

Báňské stavby Ostrava jsou jednou z nejmenších dcer OKD, vlastní ale řadu rekreačních zařízení, provozní budovy a pozemky. V majetku OKD, Báňské stavby je 12 rekreačních zařízení v Beskydech, Jeseníkách a u Těrlické přehrady, dále pak dva provozní areály, administrativní budova a pozemky, vše v Ostravě. Vlastní například hotel Kahan v Horní Bečvě na Vsetínsku, vilu Vlastimilu v Luhačovicích na Zlínsku nebo rekreační střediska Lazy a Permoník v Těrlicku na Karvinsku.

A.s. OKD, Báňské stavby Ostrava loni vytvořila zisk 479.000 korun po 1,5 milionu v roce 2002. Tržby meziročně klesly na 17,6 milionu ze 43,5 milionu korun. Firma se základním kapitálem 44 milionů korun a ani ne dvacítkou zaměstnanců se v současnosti zaměřuje na zprostředkovatelskou činnost v oboru nemovitostí.

OKD je součástí skupiny Karbon Invest (KI), jež nedávno změnila majitele. Zřejmě rozhodující vliv na doly získal finančník Zdeněk Bakala, který přes firmu RPG Investors koupil dvoutřetinový podíl v KI od Viktora Koláčka a Petra Otavy. Cena transakce nebyla zveřejněna, ale měla by se blížit 13 miliardám korun. -čtk-