Největší stavební společnost v Liberecké kraji - Syner, stále více staví mimo region, hlavně v Praze. Tamní zakázky se letos na tržbách společnosti podílejí téměř z jedné třetiny. Firma přitom pro finanční období od 1. dubna 2004 do konce března příštího roku počítá s tržbami kolem 2,4 miliardy korun. Řekla mluvčí Syneru Jana Fohlová.

Syner zatím v Praze stavěl jenom byty. Na Černém mostě, v Modřanech, Nových Kateřinkách, Havlíčkových sadech a v Bělohorských zahradách jich už firma předala nájemníkům přes 350 a dalších 410 bytů je nyní rozestavěno.

"Nyní jsme ale získali také první velkou zakázku v Praze a okolí na výstavbu průmyslového areálu," řekla Fohlová. Stavební společnost zahájila podle ní v těchto dnech výstavbu obchodního a servisního centra Scania v Modleticích u Prahy. Areál na ploše 15.000 metrů čtverečních přijde na téměř 100 milionů korun. "Stavba by měla být dokončena v dubnu příštího roku," řekla Fohlová. S průmyslovými areály má přitom Syner velké zkušenosti, mimo jiné stavěl většinu závodů v Průmyslové zóně Liberec - Jih.

Syner se svým obratem, který v uplynulém finančním období dosáhl dvou miliard korun, řadí do dvacítky největších stavebních firem v republice. Společnost s ryze českým kapitálem vznikla před 13 lety. Tržby firmy každoročně rostou, a to především díky zakázkám soukromých investorů, které se na tržbách podílejí zhruba ze 70 procent. Asi 30 procent tvoří zakázky státní nebo veřejné, ještě před několika lety byl přitom podíl opačný. Firma s 300 zaměstnanci staví především tovární a komerční objekty hlavně pro zahraniční investory. -čtk-