Zákon o bytovém vlastnictví bude zřejmě připraven do poloviny příštího roku. O nové normě, která má odstranit nedostatky nynějšího zákona o vlastnictví bytů, jednali zástupci tzv. bytové tripartity. Zákon má upravit vztahy vlastníků při správě společných částí domu, upřesnit pravidla při výstavbě a zjednodušit správu domů, kde je část bytů ve vlastnictví družstev a část v majetku členů. Řekli účastníci jednání.

"Novela stávajícího stavu je nesmírně potřebná, není to sporné téma," uvedl místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit. Na novou úpravu podle něj čekají statisíce lidí, kteří řeší spory ve společenství vlastníků. "Naráží na to, že jeden z 20 lidí řekne, že nechce opravit střechu a nastává nesmírný problém, co s tím," uvedl.

Podle místopředsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby je v normě třeba přesně zakotvit vlastnické právo i povinnosti a na druhé straně pravidla pro správu nemovitosti. Parlament by měl materiál obdržet v první polovině příštího roku. "Bude snaha o účinnost ještě v roce 2005, nejdéle pak k 1. lednu 2006," dodal.

Zástupci ministerstva, majitelů bytů a nájemníků i zájmových sdružení hovořili i o programech podpor na příští rok, například o tzv. novomanželských půjčkách. "Myslím si, že zákon neřeší podstatu problému bydlení, a naopak odvádí pozornost a utrácí se peníze na věci, které nejsou potřeba," řekl Axamit. Za potřebné považuje funkční trh s byty, nikoli vymýšlení nových dotačních titulů.

Ministerstvo rovněž představilo návrh Koncepce bytové politiky do roku 2010. "Ta by měla tvořit rámec postupu exekutivy v nejbližších letech a její horizont počítá již se zcela svobodnou funkcí trhu," uvedl náměstek ministra Ivan Přikryl.

Příští setkání tripartity by se mělo uskutečnit v polovině ledna. Podle Přikryla na něm ministerstvo předloží návrh zákona o nájemném tak, jak to úřadu nařídila vláda. "Návrh bude tripartitou projednán v lednu příštího roku a na jeho vypracování odborná veřejnost spolupracuje," uzavřel. -čtk-