Prodej starších domů ve Spojených státech se v říjnu snížil o 0,1 procenta. Pokles byl ale mírnější, než se očekávalo, protože poptávku po bydlení podpořily nízké hypotéční sazby. Vyplývá to ze zprávy Národního sdružení realitních kanceláří.

Prodej domů, které již měly alespoň jednoho majitele, klesl na ročně přepočtených 6,75 milionu z revidovaných 6,76 milionu v předchozím měsíci. Analytici přitom počítali s propadem prodeje až na 6,70 milionu domů.

Zpráva ukázala, že poptávka na trhu s bydlením zůstává na dobré úrovni. "Pokles hypotéčních sazeb, který jsme viděli v létě, nadále podporuje aktivitu v oblasti bydlení," prohlásil Gary Thayer, hlavní ekonom společnosti A.G. Edwards & Sons.

Počet starších domů nabízených k prodeji se v říjnu mírně zvýšil na 2,40 milionu z 2,39 milionu v předchozím měsíci. Při současném tempu prodeje by tato zásoba stačila na 4,3 měsíce. Průměrná prodejní cena staršího domu vzrostla meziročně o 8,8 procenta na 187.000 dolarů (4,4 milionu Kč), napsala agentura Reuters. -čtk-