Stavební výrobě se bude podle analytiků po letošním boomu dařit i v roce 2005. Ukazují to statistická data, podle kterých firmy v letošním třetím čtvrtletí uzavřely zakázky za 83,8 miliardy korun, což je nejvíce od roku 1995. Ekonomové předpokládají, že se rychlý růst stavebnictví příznivě promítne i ve zvýšení hrubého domácího produktu.

"Z makroekonomického hlediska jsou dnešní data velmi příznivá, protože naznačují, že po letošním boomu bude i rok 2005 pro stavbaře velmi příznivý," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Dodal, že rychlý růst stavebnictví se příznivě odrazí i v hrubém domácím produktu.

Také analytik ČSOB Petr Dufek je na základě statistických dat přesvědčen, že se stavebnictví bude dařit i v dalších měsících. Firmy ve třetím čtvrtletí uzavřely téměř o třetinu vyšší objem zakázek než ve stejném období loni. "Skutečný výsledek může být ještě lepší, protože tento pravidelný průzkum nezahrnuje malé firmy pod 20 zaměstnanců," podotkl Dufek.

Stavebnictví táhnou především velké zakázky v budování infrastruktury. Největší růst statistici zaznamenali u inženýrských staveb, kam patří dálnice či pražské metro, kde hodnota nových zakázek meziročně vyskočila o 78 procent. O pětinu se zvedly zakázky na výstavbu nových kancelářských a nákupních prostor. Rostoucí zájem o hypotéky vedl k růstu bytových zakázek o 15,2 procenta. Naopak vodohospodářské zakázky spojené s povodněmi v roce 2002 klesly.

Právě zakázky v oblasti budování infrastruktury jsou podle Pikory pro stát důležité. "Infrastruktura je klíčová v očích velkých investorů při rozhodování, kam mají svou investici umístit," podotkl analytik. Země s kvalitní sítí dálnic a silnic má podle něj daleko větší šanci získat investory. "S lepší infrastrukturou se tak zvyšuje šance na dlouhodobé snížení nezaměstnanosti," dodal Pikora.

Největším investorem stavební výroby je veřejná sféra. Na zásobě stavebních zakázek se veřejný sektor podílel 68,6 procenta a soukromý 31,4 procenta. "Je ovšem třeba upozornit na to, že statisticky jsou zjišťovány především větší stavby, což vede k mírnému nadhodnocení vlivu státu," poznamenal Pikora.

Na konci 3. čtvrtletí 2004 měly stavební podniky s 20 a více zaměstnanci smluvně uzavřeno 18.700 zakázek. Tyto zakázky představovaly podle ČSÚ zásobu dosud neprovedených stavebních prací v celkové hodnotě 213,3 miliardy korun. -čtk-