Výstavba bytů v Moravskoslezském kraji se po jarním poklesu mírně zvýšila. Po propadu se v polovině roku téměř zastavil i pokles počtu dokončených bytů. Vyplývá to z údajů ostravské pobočky Českého statistického úřadu.

Zatímco po prvním čtvrtletí byl propad dokončených bytů v kraji přes 20 procent oproti stejnému období loňského roku, pololetní výsledky jsou jen o tři procenta horší než loni. Během prvních šesti měsíců roku začaly firmy stavět o 0,4 procenta bytů více ve srovnání s předchozím rokem.

Nejhorší je situace na Karvinsku, kde bylo v prvním pololetí letošního roku dokončeno 67 bytů, tedy o 62,4 procenta méně než ve stejném období loni. Karvinsko je na tom špatně i v počtu dokončených modernizací. V bývalém okrese Karviná stavaři během prvního pololetí modernizovali 26 bytů, přitom na Frýdecko-Místecku předali obyvatelům 111 modernizovaných bytů. Žádný byt se podle statistik nezmodernizoval na Bruntálsku.

V kraji bylo do pololetí dokončeno nejvíce bytů v rodinných domech, a to 359, z toho téměř třetina na Frýdecko-Místecku, kde se rozmáhá výstavba rodinných domů v obcích pod Beskydy. Dalších 161 bytů vzniklo v nástavbách a přístavbách rodinných domů a 45 bytových jednotek v domech s pečovatelskou službou. V bytových domech vzniklo 34 bytů, všechny v nové zástavbě v Bílovci na Novojičínsku.

O 0,3 procenta se v Moravskoslezském kraji snížil počet rozestavěných bytů, na konci června jich bylo 11.371, z toho přes 5.500 v rodinných domech a více než 900 v bytových domech. Nejvíce míst v bytových domech vznikne na Ostravsku, kde je 451 rozestavěných bytů, naopak na Karvinsku v nejbližší době žádné byty v bytových domech nepřibudou.

Moravskoslezský kraj, který je s 1,26 milionu obyvatel druhým nejlidnatějším v České republice, se podle počtu dokončených bytů řadí až na páté místo. Nejvíce bytů v prvním pololetí dostavěli v Praze, na druhé místo se řadí Středočeský kraj a na třetí Jihomoravský kraj. -čtk-