Nízkoúročenou půjčku až 300.000 korun na pořízení bydlení bude možná ještě tento rok poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Záležet bude na tom, zda návrh ministra pro místní rozvoj schválí vláda. Ta se jím bude zabývat ve středu.

Úvěr se splatností až 20 let a úrokem dvě procenta ročně bude žadatel vracet v měsíčních splátkách asi 1500 korun. Při koupi bytu nebude záležet na jeho stáří. Peníze budou moci zájemci použít také na koupi podílu v družstvu.

Úvěr si budou moci vzít manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. Na půjčku mají mít nárok i nesezdané páry, které pečují alespoň o jedno nezletilé dítě.

Na dítě, které se narodí po uzavření smlouvy, si žadatelé budou moci podle návrhu MMR odečíst 30.000 korun. Odečet je možný až do výše tří dětí, tedy maximálně 90.000 korun. Půjčky mají být podle ministerstva jedním z opatření, které podpoří porodnost v Česku.

Částka 300.000 korun je však podle dřívějšího ministra pro místní rozvoj a současného ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) nízká na to, aby podpořila lidi, kteří na bydlení bez pomoci státu nedosáhnou. Nejde tak prý o pomoc nemajetným, ale těm, kdo mají úspory a mohou si vzít úvěr. Úvěr by se podle něj měl zvednout alespoň na 500.000 korun. Podle MMR však záleží na možnostech rozpočtu.

Tento rok je na půjčky vyčleněno 500 milionů korun. Příští rok je k dispozici 1,5 miliardy korun pro 5000 žadatelů. Pokud bude zájemců více, ministerstvo se obrátí i na komerční banky. -čtk-