V nově budovaném nákupním centru Galerie Butovice v Praze 5 budou vedle více než 130 obchodů i dvě obří mořská akvária. Návštěvníci zde naleznou také řadu odpočinkových a sportovních zón, restaurace a kavárny. Centrum se otevře 2. března 2005, řekl ředitel developerské firmy ING Real Estate Development ČR Hein van der Ploeg. Investiční náklady dosahují zhruba 100 milionů eur (přes tři miliardy korun).

Na ploše téměř 14.000 metrů čtverečních bude hypermarket Hypernova společnosti Ahold. Dalších zhruba 23.500 metrů čtverečních zaujmou obchody z oblasti módy, sportu, zábavy a volného času. K nájemcům patří například společnosti Drapa Sport, Kenvelo nebo Orsay. "Objeví se i nové značky, které na českém trhu ještě nejsou," řekla Renáta Kodadová z ING Real Estate.

Na ploše kolem 8800 metrů čtverečních budou také kanceláře, své ústředí sem chce umístit společnost Ahold. Návštěvníci budou mít k dispozici 1400 parkovacích míst, z toho 950 v podzemních garážích.

Mořská akvária se mají stát magnetem interiéru nákupního centra. Každé akvárium pojme asi 72.000 litrů vody, dohromady budou vážit přes sto tun. Obě budou zabudována v panelu zhruba nad sebou. Délka tohoto panelu bude téměř 15 metrů, výška přes 1,8 metru a šířka 1,4 metry. Akvária mají být ještě větší, než je expozice Mořský svět v Praze Holešovicích, kde různě tvarovaná akvária pojmou celkem přes 70.000 litrů vody.

Součástí nákupního centra bude například i in-line bruslařská dráha, hřiště na plážový volejbal nebo pétanque. Pro děti zde bude dětské hřiště vyrobené na zakázku v Norsku. Nákupní centrum má podle Ploega oslovit nejširší skupinu zákazníků, kteří přijdou do Galerie Butovice nakupovat nebo trávit volný čas.

ING Real Estate je jednou ze tří největších realitních firem na světě, zabývá se správou, rozvojem a financováním investic do nemovitostí. Má zastoupení ve 14 zemích v Evropě, USA, Asii a Austrálii. Je součástí nizozemské finanční instituce ING Group, která zaměstnává 112.000 lidí ve více než 50 zemích světa.

Na českém trhu působí ING Real Estate čtrnáct let. Mezi její projekty patří například Tančící dům na pražském Rašínově nábřeží, smíchovské centrum Zlatý Anděl nebo nákupní centrum IGY v Českých Budějovicích. Zabývá se také rezidenční výstavbou. -čtk-