Akciová společnost Cidem Hranice zaznamenala za letošních devět měsíců nárůst hrubého zisku na 59 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to více než dvojnásobek. Podle zástupců společnosti, která vyrábí cementotřískové desky, cihlářské zboží a stavební dílce s keramickou výplní, je to především kvůli zvýšení tržeb výrobních závodů.

"Hrubý zisk za loňských devět měsíců byl 26,2 milionu korun. Ve stejném období letošního roku to bylo již přes 59 milionů korun. Největší vliv na více jak dvojnásobný zisk měly tržby výrobních závodů. Zároveň má na zvýšení zisku vliv i zavedení dílčích úsporných opatření jako je například nižší spotřeba energie či snížení mzdových nákladů po propuštění řádově několika procent zaměstnanců," řekl hlavní ekonom společnosti Martin Mlčák.

Podotkl, že Cidem zaznamenal navýšení zisku v porovnání s loňským rokem také ve třetím čtvrtletí letošního roku. "Zisk za 3. čtvrtletí roku 2003 dosáhl výše 23,5 milionu korun, zisk za stejné období letošního roku dosáhl výše 30,6 milionu korun," upřesnil ekonom. Na výsledcích se podepsalo především zvýšení tržeb výrobního závodu společnosti Cetris.

Akciové společnosti se dařilo rovněž také na poli tržeb vlastních výrobků. Oproti loňskému roku se tržby zatím zvýšily o 65 milionů korun na 365,9 milionu korun.

Podle údajů zástupců Cidem Hranice investovala společnost zhruba stejnou částku jako v loňském roce. "Částka se pohybuje pod úrovní 10 milionů korun a jedná se především o investice do modernizace strojního vybavení," řekl hlavní ekonom Martin Mlčák.

Podle auditovaných výsledků vykázala akciová společnost Cidem Hranice v loňském roce nárůst čistého zisku z 16,36 milionu korun v roce 2002 na 75,7 milionu korun.

Hlavním vlastníkem akciové společnosti Cidem, jejíž základní kapitál je 529,3 milionu korun, byl na konci loňského roku s téměř 50procentním podílem Dopravní a stavební holding. -čtk-