Jedna z nejznámějších staveb v Liberci zřejmě půjde do dražby. Místní radní se tímto způsobem rozhodli prodat budovu bývalé kavárny Nisa, která je dominantou Soukenného náměstí a původně byla z privatizace městského majetku vyřazena. "Objekt nutně potřebuje mnohamilionové opravy, a ty si město nemůže dovolit," řekla náměstkyně primátora Eva Kočárková. Prodej ještě musejí schválit zastupitelé.

Nisa byla postavena v polovině 30. let minulého století podle projektu známého architekta Fritze Lehmanna. Štíhlá moderní budova je v dolním centru nepřehlédnutelná. V domě je 70 bytů a šest nebytových prostor včetně dvou restaurací. Téměř 70 let stará budova privatizaci dosud odolávala: mnozí politici ji totiž považovali za "rodinné stříbro", které by si město mělo ponechat ve svém vlastnictví.

Rada ale rozhodla budovu prodat. Vyvolávací cenu stanovila na 40 milionů korun přičemž odhad tržní ceny je o osm milionů korun vyšší. Podle primátora Jiřího Kittnera počítalo město původně s tím, že budovu přestaví na rezidenční bydlení. Radnice by ale na realizaci záměru potřebovala 70 náhradních bytů pro nájemníky a miliony na přestavbu. Ty nemá a stejně v rozpočtu chybějí peníze i na nutné opravy oken, rozvodů, výtahů či střechy. Regulované nájemné stačí sotva pokrýt běžnou údržbu.

Radnice chce budovu prodat v dražbě, protože po nedávných zkušenostech věří, že by mohla vynést městské kase víc než tradiční obálková metoda. To alespoň ukázaly nedávné dražby městského majetku, ve kterých Liberec postupně nabídl 166 nemovitostí. Přestože všechny byty, nebytové prostory a garáže nového majitele nenašly, utržilo město víc než jen 192 milionů, jež stanovilo jako vyvolávací cenu. Dražba je navíc podle radních průhlednější než obálková metoda. -čtk-