Karlovarské Vodárny a kanalizace (VaK) připravují na příští rok investice za 250 milionů korun. Nejrozsáhlejší akcí bude projekt rekonstrukce čistíren odpadních vod a kanalizací na území Karlovarska a Sokolovska. Součástí projektu je například obnova stok v lázeňském území Karlových Varů nebo celková modernizace čističky v Ostrově.

Rekonstrukci starých stok v Karlových Varech chce VaK provádět pomocí bezvýkopových technologií, aby zajistil ochranu pramenů. Při obdobných pracích ale došlo před časem v Mariánských Lázních ke kontaminaci jednoho z pramenů. "Jsme z toho trochu nervózní, ale na druhou stranu se od té doby technické možnosti velmi zlepšily," řekl technický náměstek VaK Karlovy Vary Zdeněk Frček.

Odkanalizování se má dočkat Mezirolí, odkud budou svedeny odpadní vody do čističky v Nové Roli. Stejně tak mají putovat odpadní vody z Nového Města do jáchymovské čistírny. "V Horním Slavkově na Sokolovsku chceme postavit vedle současné čističky novou. Rekonstrukce kanalizace se pak připravuje i v Chodově," poznamenal Frček.

Na rozsáhlý projekt investicí chce VaK získat dotace z Evropské unie. "Do konce roku bychom se měli dozvědět, zda se žádostí uspějeme a jak vysoký bude příspěvek EU. Obvykle se jeho výše pohybuje kolem 60 až 70 procent z celkových nákladů. Zbytek z celkové částky financují obce, města a investor," uvedl Frček. -čtk-