Mladí lidé od včerejška (čtvrtka 9. 12. 2004) mohou žádat o poskytnutí nízkoúročené půjčky na pořízení vlastního bydlení. Lidé do 36 let tak mají šanci půjčit si až 300.000 korun. Úvěr má splatnost až 20 let a úrok dvě procenta. Ročně bude žadatel vracet v měsíčních splátkách asi 1500 korun.

Při koupi bytu nebude záležet na jeho stáří. Úvěr si mohou vzít manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. Na půjčku mají nárok i nesezdané páry, které pečují alespoň o jedno nezletilé dítě. Letos vyčleněné peníze by měly stačit pro zhruba 1300 lidí.

Půjčky mají být podle ministerstva pro místní rozvoj, které je iniciovalo, jedním z opatření, které podpoří porodnost v Česku. Mladí lidé si tak budou moci na každé dítě, které se narodí po uzavření smlouvy, odečíst 30.000 korun.

Žádosti o úvěr bude přijímat Státní fond rozvoje bydlení. Není ale nutné, aby lidé do pražské nebo olomoucké kanceláře osobně pro formulář přišli. Tiskopis si mohou stáhnout z webových stránek MMR a fondu bydlení. Formuláře budou také na pobočkách hypotečních bank a stavebních spořitelen. Vyplněný formulář s notářsky ověřeným podpisem pak odešlou fondu bydlení, který je poté vyzve k dalšímu jednání.

Tento rok je na půjčky vyčleněno až 400 milionů korun. Příští rok je k dispozici 1,5 miliardy korun pro 5000 žadatelů. Pokud bude zájemců více, ministerstvo se obrátí na komerční banky. Pomoc by pak spočívala v dotaci části úroků z úvěru. -čtk-