Štoky na Havlíčkobrodsku příští rok stavebníkům nabídnou 34 parcel pro rodinné domy. Jejich příprava bude stát přes devět milionů korun. Obec těží z výhodné polohy u hlavní silnice na Jihlavu. V minulých letech prodala 35 parcel, na většině již stojí nové domy, a nyní eviduje dalších 27 zájemců. Od investic do pozemků si slibuje rozvoj obce a dostatek žáků pro místní školy.

"Počítáme s tím, že by se parcely prodávaly příští rok," řekl starosta Zdeněk Novák. Obec nabídne 28 míst, zbylé si nechá pro místní zájemce, kteří by chtěli stavět v následujících dvou letech. Radnice chystá jiné investice a na další podporu bydlení jí nezbývají peníze, ale nechce, aby místní lidé odcházeli jinam. U nich je podle starosty větší jistota, že se jejich děti budou vzdělávat v místě. Někteří noví obyvatelé z Jihlavy, kteří tam pracují, vozí do jihlavských škol i svoje děti.

Obec vykoupila necelé dva hektary pozemků a letos začala budovat technickou infrastrukturu. Se zahájením váhala, protože letos nedostala 2,7 milionu státní dotace. Pokud by ji nezískala ani příští rok, prodejní cena za metr čtvereční by stoupla asi ze 320 na 420 korun. Zájemci jsou ale ochotni na to přistoupit.

Ceny parcel na Vysočině se liší podle velikosti sídla a podle vzdálenosti obcí od větších center nebo dálnice D1. Malé obce lákají stavebníky na ceny kolem 40 až 50 korun. V Jihlavě, odkud pochází řada zájemců o bydlení ve Štokách, stojí metr čtvereční od 1400 do 2000 korun.

Do parcel Štoky investují od roku 1999. Nejprve vybudovaly infrastrukturu k 20 parcelám a pro šest řadových domků. Pro velký zájem začaly souběžně chystat dalších 15 pozemků. Metr čtvereční stál nejprve 120 korun, pak se cena zvedla o 30 korun. Vybudování sítí stálo obec sedm milionů, další 2,2 milionu uhradila ze státní dotace. Všechny pozemky jsou již prodány, některé domky jsou i zkolaudovány. Stavbu zatím nezahájil jen jeden majitel. Aby obec nemusela vracet státní dotaci, musí být domy dokončeny do roku 2008. -čtk-