Trh moderních průmyslových ploch v České republice trvale roste od roku 2002 a v příštím roce bude tento trend pokračovat. V tuzemsku je šest hlavních logistických parků, většina se nachází v okolí Prahy. Nová výstavba se chystá v Plzni, která by nabídkou mohla předčít Ostravu.

Rozšiřování průmyslových parků v příštím roce čeká podle Hlobila Prahu, ale zejména Brno, Ostravu a Plzeň. "Potenciál růstu je obrovský. Během tří až čtyř let by se tento trh měl co do velikosti minimálně zdvojnásobit," řekl. Moderní skladové prostory by tak mohly dosáhnout kolem dvou milionů metrů čtverečních. I tak podle něj bude mít Česko několikanásobně méně těchto ploch, než má Portugalsko, Nizozemsko nebo Belgie.

"První objekty v Plzni bychom mohli vidět již v závěru příštího roku," dodal Hlobil, který v Cushman&Wakefield Healey&Baker vede středoevropský tým pronájmů průmyslových nemovitostí. Podle něj bude Plzeň soutěžit o přízeň zejména německých firem. Hlavními konkurenty v nabídce skladů budou polská města Wroclaw a Poznaň.

Plzeň by se podle Hlobila mohla stát po Praze a Brně třetí nejvýznamnější lokalitou průmyslových parků v tuzemsku. Přeskočit by mohla Ostravu, která má velkou konkurenci v polském Slezsku. V dalších oblastech republiky, například na Českobudějovicku, Olomoucku, Hradecku, Pardubicku, Liberecku nebo Ústecku, zatím podle Hlobila není poptávka velká.

Růst moderních skladů Hlobil odhaduje v příštím roce o deset až 15 procent na zhruba 250.000 metrů čtverečních. Ceny pronájmů naopak půjdou mírně dolů, mimo jiné kvůli větší konkurenci.

Nyní se moderní průmyslové plochy v Praze a okolí pronajímají běžně za 4,7 až šest eur za metr čtvereční a měsíc. V mimopražských lokalitách dosahují ceny pronájmů čtyř až pěti eur.

V tuzemsku existuje 850.000 metrů čtverečních kvalitních průmyslových ploch, z toho asi polovina je určena k pronájmu. Letos se podle Hlobila postavilo zhruba 100.000 metrů čverečních těchto ploch k pronájmu a pronajalo kolem 120.000 metrů.

"U nových objektů se ve většině případů jednalo o výstavbu na základě předpronájmů. Spekulativní výstavba je u nás stále velmi omezená," řekl Hlobil. Díky tomu se tzv. nepronajatost dlouhodobě pohybuje okolo 1,5 procenta, což je nejnižší číslo v celé Evropě. Zdravá míra neobsazenosti moderních skladů činí asi pět procent.

V přepočtu na populaci předčila Česká republika spolu s Maďarskem sousední Polsko a Slovensko. Česko a Maďarsko disponuje 42 metry čtverečními moderních průmyslových ploch k pronájmu na tisíc obyvatel. Polsko má 35 metrů a Slovensko 17 metrů čtverečních na tisíc obyvatel. -čtk-