PSJ holding v Jihlavě dokončuje stavbu nového provozu firmy Kronospan. Stavební práce za 400 milionů korun budou hotovy počátkem ledna, zhruba po pěti měsících od zahájení stavby, sdělil mluvčí holdingu Miroslav Fuks. Do nového provozu na výrobu dřevotřískových desek pro stavebnictví Kronospan celkem investuje asi 2,6 miliardy korun. Výroba má být zahájena ve druhé polovině příštího roku.

Holding již dokončil skladovací halu s rozlohou téměř 20.000 metrů čtverečních. Nyní pracuje na navazujících objektech, včetně dvoupodlažního řídícího centra a brusírny, a upravuje venkovní plochy.

Kronospan, největší výrobce dřevotřískových desek v republice, chystal investici již před dvěma lety. Kvůli nepříznivé situaci ve stavebnictví ale přípravu přerušil. Ve společnostech skupiny Kronospan, Kronomech a Kronodoor v Jihlavě, nyní pracuje kolem 700 lidí. Rozšířením výrobního programu vznikne dalších 60 pracovních míst. Osminásobek lidí najde práci v navazujících činnostech, zejména při těžbě dřeva a v dopravě.

Kvůli stavbě nové haly se z areálu podniku do jiné jihlavské lokality přestěhoval závod Kronomech, který vyrábí technologická zařízení převážně pro dřevařskou výrobu. Kronodoor, produkující interiérové dveře, by se měl během příštího roku přesunout do místní průmyslové zóny.

PSJ holding zaměstnává 261 lidí; roční obrat se pohybuje kolem 1,6 miliardy korun. V celé konsolidované skupině firem s obratem ve výši necelých tří miliard pracuje 850 lidí. Z dceřiných firem se na výstavbě v Kronospanu podílí PSJ Brno, které provádí opláštění budov, a PSJ Pelhřimov, jež realizuje základové konstrukce. Část zemních prací provádí další dceřiná společnost PSJ Servis. -čtk-