Stovky nových bytů se chystají různí investoři postavit v několika lokalitách v Mělníku. Kromě připravované výstavby 350 bytů u Bezručovy ulice chtějí nyní další zájemci stavět také v lokalitě Slovany a u Kokořínské ulice. Je to v souladu se zájmy města, které již samo nehodlá stavět nájemní byty. Nejdříve by zřejmě mohla začít výstavba bytů u Bezručovy ulice. Radnice již jednou vybrala ve výběrovém řízení na tento projekt vítěznou firmu, ale zastupitelé s tím nesouhlasili. Chystá se proto další výběrové řízení, které by mělo mít podle starosty jednoznačnější kritéria a jednodušší systém schvalování vybrané firmy. Mělo by to podle něho zabránit různým spekulacím, které vznikly při prvním řízení. První výběrové řízení vyhrála firma Sicom, která počítala v ideálním případě se zahájením výstavby první etapy se 160 byty začátkem května příštího roku. Nyní je jisté, že se výstavba uskuteční později.

Nová výstavba bytů se chystá také v lokalitě Slovany. Město zde před několika lety plánovalo výstavbu nájemních bytů a získalo i státní dotaci. Akce se ale neuskutečnila kvůli ostrým protestům obyvatel v okolí, kteří se obávali nastěhování nepřizpůsobivých občanů. V této oblasti nyní chystají investoři jak výstavbu nových bytů, tak vznik vilové čtvrti s asi 60 rodinnými domy. Město již připravuje příslušnou změnu územního plánu.

Radnice již podle Neumanna projednává i projekt investora, který chce postavit asi 60 bytů v řadových domech podél Kokořínské ulice ve směru na příměstskou část Chloumek.

Starosta soudí, že investoři se nyní budou snažit co nejrychleji připravit projekty k výstavbě, protože první z nich bude mít výhodnější výchozí podmínky a bude moci těžit z velkého zájmu lidí o byty. Při prosazování dalších projektů by již podle starosty mohla být poptávka menší. -čtk-