Žádostí o zvýhodněné půjčky na pořízení vlastního bydlení stále přibývá. Státní fond rozvoje bydlení jich od minulého čtvrtka, kdy s přijímáním žádostí začal, obdržel 3558. Dle slov Jana Wagnera první smlouvy chce fond podepsat ještě v letošním roce, v němž má na tyto účely 400 milionů korun.

V průběhu dne 14. 12. 2004 fond obdržel celkem 673 žádostí, z toho 390 přišlo do pražské pobočky a zbytek je z olomoucké pobočky.

Na příští rok má fond vyčleněno 1,5 miliardy korun, které mají stačit pro zhruba 5000 žadatelů. V letošním rozpočtu jsou peníze pro asi 1300 lidí. Při větším počtu žádostí se chce ministerstvo pro místní rozvoj, do jehož kompetence program patří, obrátit i na komerční banky. Státní podpora by pak spočívala v dotacích k části úroků z úvěru.

Banky by o poskytování úvěru, v případě že se na ně ministerstvo obrátí, měly zájem. Například Komerční banka již připravila speciální nabídku. Peníze získané díky státní půjčce budou moci zájemci kombinovat se zvýhodněným hypotečním úvěrem KB, uvedla mluvčí banky Marie Petrovová.

O úvěr mohou požádat manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. Na půjčku mají nárok i nesezdané páry, které pečují nejméně o jedno nezletilé dítě. Na každé dítě narozené po schválení žádosti je možné odečíst 30.000 korun.

Zvýhodněná půjčka může činit až 300.000 korun. Úvěr je určen na výstavbu nebo koupi bytu či domku; na stáří nemovitosti nezáleží. Je možné ho také použít na úhradu za převod práv k družstevnímu bytu. Splatnost je určena na 20 let a fixní úrok dvě procenta ročně. Měsíční splátka činí asi 1500 korun. -čtk-