Šest milionů korun, které si město Hradec Králové letos vyčlenilo na podporu soukromé bytové výstavby, již našlo příjemce. Radnice podpoří čtyři projekty, které dohromady čítají 70 bytů a 46 rodinných domků. Na jednu bytovou jednotku tak připadne podpora více než 50.000 korun. Řekl to náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.

Systém podpory schválilo město letos v září a chce v něm pokračovat i v dalších letech. Každý rok město bude mít na podporu šest milionů korun. Letos se o podporu přihlásilo celkem 11 subjektů, ale většina nesplňovala podmínky pro přidělení dotace. "Po doplnění požadované dokumentace budou moci projekty předložit v příštím roce," řekl Malíř.

Peníze stavebníci musí použít na stavbu infrastruktury, například vodovodu, chodníků, komunikací, osvětlení. Peníze dostanou až po kolaudaci a převedení infrastruktury do majetku města nebo jiných správců sítí. Podmínkou poskytnutí příspěvku je výstavba nejméně pěti domků v jedné lokalitě či domu s nejméně pěti byty.

Největší částku z letošní podpory, 3,6 milionu korun, dostane společnost Imo-Star 98 na výstavbu 36 rodinných domů v Kuklenách. Téměř 1,5 milionu korun získá společnost AGS Bohemiastav na již téměř dokončený dům na Moravském předměstí s 58 byty. Městské peníze také získá projekt výstavby 12 bytů z bývalé prodejny v Roudničce a projekt deseti rodinných domků v Malšově Lhotě.

Programem podpory soukromé výstavby rodinných domků a bytů rozšířilo město svůj program podpory velkých developerských projektů. Radnice již například podpořila 18 miliony korun stavbu sítí v lokalitě Terronic, kde firma Eube plánuje postavit až 300 bytů. Výstavbu sítí hodlá radnice podpořit i v lokalitě Podzámčí, kde firma Fato invest uvažuje o výstavbě asi 250 bytů. -čtk-