Ceny starších bytů v Praze letosdo října klesaly, meziročně až o čtvrtinu. Vstup do Evropské unie tak nepotvrdil očekávání růstu cen. Největšíměrou se na snížení cen podílela především rostoucí nabídka nových bytů. V příštím roce se ceny starších bytů výrazně měnit nebudou, vyplývá z odpovědí realitních kanceláří.

"Za velkým letošním poklesem hodnoty nemovitostí stojí především propad cen panelových domů," uvedl majitel realitní kanceláře Palladium Reality Petr Wimmer. Na snížení cen se podle něj i podle dalších realitních makléřů největší měrou podílí rostoucí nabídka nových bytů.

Naopak ceny rodinných domků zvláště v Praze rostou a mírně stoupají i ceny pozemků. "Ceny rodinných domků rostou stabilně zhruba o pět procent ročně, a stejně tak tomu bylo i v letošním roce," dodal Wimmer.

Ceny starších bytů klesaly zejména těsně před a po vstupu do Evropské unie, poznamenal jednatel Akropolis Reality Daniel Krejča. Začátkem roku se podle něj panelový byt 3+1 prodával za dva miliony korun, nyní cena klesla na 1,6 až 1,7 milionu korun. V příštím roce budou ceny podle něj stagnovat na současné úrovni, u nové výstavby půjdou kvůli rostoucí konkurenci dolů.

S výraznými cenovými změnami v příštím roce nepočítá ani Otakar Schuma z realitní kanceláře Maxima Reality. "Ceny starších i nových bytů zůstanou na současné úrovni, neměly by rapidně růst ani klesat," podotkl. Podle něj letos klesly ceny bytů v cihlové zástavbě v Praze zhruba o pět procent, v panelových domech se ceny snížily o 20 až 25 procent. U novostaveb se ceny neměnily.

Mírný pokles cen starších nemovitostí v roce 2005 čeká majitel Palladium Reality. "Podle dosavadních indicií bych odhadl pokles zhruba pět procent," řekl Wimmer. Vývoj bude podle něj záležet na hypotečních sazbách. Pokud se zdraží hypotéky, sníží se poptávka po těchto úvěrech a po nemovitostech obecně. To se podle něj rychle promítne i do poklesu ceny bytů. Výjimku budou opět představovat rodinné domky, které by v příštím roce měly podle Wimmera podražit až o sedm procent.

Ceny nových bytů mohou podle Wimmera v příštím roce o pět až deset procent růst, u nově postavených domů dokonce až o 20 procent. "Zhruba na začátku léta totiž bude v cenách zřejmé letošní květnové zvýšení DPH," uvedl Wimmer. Nemovitosti stavěné na pozemku zatíženém vyšší daní z přidané hodnoty tak podle něj podraží. -čtk-