Deregulace nájemného je v nedohlednu. Lídři koaličních stran se ani na bilanční schůzce v Kolodějích nedokázali shodnout na podobě zákona, který by uvolnil ceny nájmů. Podle menších vládních stran se sociální demokracie obává sociálních dopadů deregulace, proto chce radši zachovat současný stav.

Země nyní nemá právní předpis, který by nájemné v bytech s regulovanou činží určoval. Platí, že růst činží je možný jen po vzájemné dohodě pronajímatele a nájemce.

Majitelé domů již dříve uvedli, že nevyřešená situace na trhu s nájemním bydlením nevyhovuje ani jim, ani nájemníkům, pro které je situace bez existence právního předpisu nepřehledná a nejistá.

"Sociální demokracie není připravena na zásadnější změnu postoje. My nedisponujeme dostatečným počtem hlasů, abychom deregulaci mohli sami prosadit," řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Není to dobrá zpráva pro majitele domů ani pro nájemníky, kteří nyní platí za bydlení tržní ceny, soudí.

Dodal, že deregulace je pro sociální demokracii nepopulární téma. "Je mi to líto," uvedl Kasal. Ministerstvo pro místní rozvoj možná připraví technickou novelu, která upraví a zpřesní problematiku nájemného bydlení. "Nebude to ale rozhodně norma, která by nás posunula výrazně k deregulaci," zdůraznil.

Místopředseda US-DEU František Pelc uvedl, že pokud se nepodaří dohodnout zákon o deregulaci nájmů, který bude přijatelný pro všechny koaliční partnery, pak je lepší variantou nepředkládat vůbec žádný zákon. Unionisté se totiž bojí, že by sociální demokraté mohli svoji představu prosadit s komunisty, s nimiž mají ve sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů.

V březnu se koalice pokusila ve sněmovně prosadit zákon, podle kterého se nájmy měly zvýšit nejvýše o deset procent třikrát po sobě do roku 2006. První růst se měl uskutečnit letos 1. července, další o rok později a poslední k 1. lednu 2006. Mělo jít o kompromis na přechodnou dobu, během které měla koalice vypracovat komplexní řešení bytové problematiky. Nakonec ale snaha koalice o prosazení návrhu zkrachovala, a to i kvůli nejednotnosti vládního tábora.

Regulace nájemného podle odborníků brání mobilitě pracovních sil, mladí lidé těžko dosahují na vlastní bydlení a stát přichází o černé příjmy z nájemného.

Předpis, který by upravoval zvyšování nájemného, chybí České republice od listopadu 2002. Ústavní soud tehdy zrušil cenový výměr ministerstva financí. Přijetí zákona se týká více než milionu nájemních bytů, které tvoří zhruba třetinu všech bytů. -čtk-