Dosud nejrozsáhlejší bytový projekt v Brně od roku 1989 připravuje v městské části Medlánky realitní a developerská společnost IPB Real. Do roku 2007 má vyrůst celkem 590 bytů včetně infrastruktury s celkovými náklady až 800 milionů korun. Řekl to ředitel brněnské pobočky IPB Real Martin Čajda. Počet zahájených bytů v Brně vzrostl podle statistik k letošnímu pololetí meziročně dvojnásobně na víc než tisíc bytů. Zhruba 4000 jich zůstalo ke stejnému datu rozestavěno.

Ceny nových bytů v Medlánkách se pohybují od 24.000 do 30.500 korun za čtvereční metr. Například garsoniéra tak přijde asi na jeden milion Kč. V Tomečkově ulici v městské části Lesná naproti tomu umožnily dotace snížit cenu na 22.000 Kč za čtvereční metr. V Žabovřeskách v nedávno otevřených bytových domech stojí byt 3+1 zase bezmála 2,4 milionu korun. V těchto kategoriích je to však asi o deset procent méně, než nabízejí jiní developeři.

IPB Real vytvoří v Medlánkách nové centrum. Dva z domů mají proto v přízemí prostory pro obchody a služby, v patrech bydlení. Mezi další chystané projekty patří například 250 nových bytů v lokalitě Masná - Křenová, kde byly původně staré průmyslové a skladovací objekty. Větší část postaví soukromá společnost a část vybuduje město. Byty se staví či regenerují i v městských částech Židenice, Řečkovice, Starý Lískovec, Lesná či Juliánov.

Poměrně rozsáhlá regenerace čeká i velké panelové sídliště Žabovřesky. Skončit by měla v roce 2008. První etapa celého projektu má stát 8,3 milionu Kč, z toho 5,8 milionu by měla krýt státní dotace.

IPB Real, která od roku 1996 postavila v Praze a Brně více než 3000 bytů a rodinných domů za téměř deset miliard Kč, letos chystá i stavby v Hradci Králové. Firmu nyní vlastní lucemburská společnost Orco Property Group. Ta spravuje nemovitosti v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (přes 6,2 miliardy Kč). -čtk-