Ceny stavebních pozemků v Praze nadále rostou. Například u parcel ve vnitřním městě pro bytové domy uvádí cenová mapa pro příští rok průměrnou cenu 2930 korun za metr čtvereční, což je o 130 Kč více než letos. V okrajových částech metropole se cena těchto pozemků zvedla o 180 na 2000 korun za metr čtvereční, na hranicích Prahy z 1170 na 1300 korun za metr čtvereční.

Hlouběji do kapsy musejí sáhnout také lidé, kteří si chtějí pořídit pozemek pro výstavbu rodinného domu. Ceny výrazněji vzrostly ve vnitřním městě a na perifériích, a to o 140 a 110 korun na 3470 a 1520 za metr čtvereční, uvádí aktualizovaná cenová mapa. V okrajové části Prahy podražily z 2330 na 2400 korun za metr čtvereční.

Poptávka po pozemcích pro rodinné domy stále převyšuje nabídku. Autoři cenové mapy neočekávají, že by se situace změnila. Vede je k tomu i zjištění, že zájem lidí se přesouvá ze satelitních území za hranicemi Prahy zpět do metropole.

Rostly také ceny pozemků určených pro výnosné komerční stavby, jako jsou hotely, kancelářské budovy a nákupní centra. Nejvýrazněji podražily ve vnitřním městě, kde jejich průměrná cena dosáhla 8900 korun za metr čtvereční. Je to o 990 korun více, než uváděla cenová mapa pro letošní rok. V jiných částech metropole nebylo zvýšení cen tak výrazné. Jen mírně podražily parcely pro méně výnosné komerční budovy, podle polohy v průměru o deset až 60 korun za metr čtvereční.

Nejdražší parcely jsou tradičně v samotném centru Prahy, kterým se mapa zabývá zvlášť. Průměrná cena pozemku tu činí 31.570 korun za metr čtvereční, letošní cenová mapa uváděla necelých 21.000 korun. Nejdráže byla prodána parcela s kancelářkou budovou na Rašínově nábřeží, kde cena převýšila 70.000 korun za metr čtvereční.

Aktualizovanou cenovou mapu schválili pražští zastupitelé na prosincové schůzi, bude platná od února. Cena uvedená v mapě může sloužit třeba jako podklad při obchodních jednáních. Prodávající a kupující se mohou domluvit na odlišné ceně. Mapa se tvoří podle částek, které se platí při skutečných prodejích pozemků. -čtk-