Mzdy ve stavebnictví se v příštím roce zvýší nejméně o 500 až 900 korun měsíčně. Na růstu minimálních mzdových tarifů o 5,15 procenta se dohodli Svaz podnikatelů ve stavebnictví a zástupci odborů. Řekl to prezident podnikatelského svazu Václav Matyáš. Dohoda platí od 1. ledna 2005 a týká se zhruba 80 procent stavebních firem.

Zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců se dohodli, že pátý týden dovolené budou firmy poskytovat podle ekonomických možností. Odboráři sice požadovali, aby pátý týden dovolené byl povinný, ale výsledek jednání o kolektivní smlouvě považují za rozumný kompromis. "V 95 procentech firem pátý týden dovolené je," řekl předseda Odborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv.

"Vcelku jsme spokojení, protože je to minimální nárůst. V podnikových kolektivních smlouvách se od toho naši kolegové mohou odrazit," dodal Antoniv. Odboráři se se zástupci zaměstnavatelů také dohodli například na nárůstu odškodnění v případě smrtelného pracovního úrazu o 20.000 korun nad ustanovení zákoníku práce.

Podpisem kolektivní smlouvy vyššího stupně je podle Antoniva zabezpečen sociální smír ve stavebnictví na další tři roky. Smlouva platí s výjimkou mzdového ujednání do roku 2007. O výši mezd budou obě strany jednat opět na podzim 2005.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách roste. V říjnu se jejich počet meziročně zvýšil o 3,9 procenta. Ve stavebních podnicích, které zaměstnávají více než 20 lidí, pracuje kolem 220.000 lidí. Celkem ve stavebnictví působí zhruba 400.000 zaměstnanců.

Zedníci a další stavební pracovníci si v říjnu v průměru vydělali 18.404 korun za měsíc, jejich mzda tak byla o tři procenta vyšší než před rokem. Vzhledem k růstu cen si ale mohli za své výdělky koupit o 0,5 procenta méně zboží než loni. Produktivita práce na jednoho stavebního zaměstnance klesla v říjnu o 1,2 procenta.

Vývoj stavebnictví letos ovlivnilo květnové zvýšení daně z přidané hodnoty. Investoři chtěli velkou část prací provést ještě před zvýšením, a tak výroba v dubnu vzrostla o rekordních 62,4 procenta. Poté stavebnictví dva měsíce klesalo. Dopad změny podle statistiků a ekonomů odezněl v srpnu.

Stavebnictví roste již čtvrtý rok po sobě. Loni se zvedlo o 8,9 procenta po předloňských 2,5 procenta. Podle ekonomů se letošní růst bude pohybovat kolem deseti až 11 procent. Růst podporují nízké úrokové sazby, investice veřejného sektoru do infrastruktury a zahraniční investice do komerčních projektů. Na růstu se podílí i rostoucí zájem lidí o koupi vlastního bydlení. -čtk-