Irská investiční a developerská společnost Ballymore Properties využije budovy na Václavském náměstí v Praze pro obchody a restaurace. Vzniknou zde také prostory pro kulturní aktivity a v horních patrech pravděpodobně byty. Firma uvažuje také o hotelu. Přestavba bude hotova asi v roce 2009, investice dosáhnou několika miliard korun. Přesné datum dokončení přestavby bude záležet na konkrétním architektonickém návrhu a jednání s úřady. Architektonickou kancelář chystá Ballymore vybrat do konce ledna příštího roku. Příprava projektu včetně jednání s úřady by podle předpokladů měla trvat zhruba dva roky, další dva až 2,5 roku potrvá přestavba.

Budovy na Václavském náměstí, v Jindřišské a Panské ulici získala Ballymore na konci dubna ve výběrovém řízení za 801,5 milionu korun. Do souboru patří i dům naproti hlavní poště v Jindřišské ulici. Nemovitosti leží na pozemku téměř 11.000 metrů čtverečních.

Ballymore Properties se sídlem v Londýně a Dublinu působí v oblasti výstavby a regenerace městských center přes 25 let. Rekonstrukce domů na Václavském náměstí nebude jejím prvním projektem ve střední Evropě. V Bratislavě chce realizovat komplex Eurovea, který bude zahrnovat mimo jiné obchodní, kancelářské i bytové prostory, hotel, divadlo, multikino a muzeum.

Ve Statenicích u Prahy firma také připravuje výstavbu celkem 85 komfortních bytů a 32 luxusních rodinných domů včetně náměstí, obchodů, kaváren a okrasného jezera. Projekt za zhruba 20 milionů eur (podle aktuálního kurzu zhruba 620 milionů Kč) má být hotov do roku 2006. -čtk-