Největší bytový projekt od roku 1989 ukončila sušická radnice. Téměř všech 96 nájemních bytů zaplnili mladí přistěhovalci. Počet obyvatel druhého největšího města na Klatovsku se tak přehoupl přes 12.000. "Dokončujeme poslední stavbu, poté už bude bytová situace stabilizovaná," řekla starostka Jiřina Rippelová.

Tři domy za 123 milionů korun ve směru na Petrovice jsou určeny pro střední příjmovou kategorii, zájem o ně byl obrovský. Dvacetileté splátky vycházejí na 4000 až 5000 korun měsíčně. Členský vklad byl od 100.000 korun u bytů 1+1 až po 300.000 za byt 3+1. Cena je podle starostky rozumná pro manžele, kteří vydělávají a mají stavební spoření. Projekt využijí pouze ti, kteří byt opravdu potřebují, neboť musí stavbu financovat.

Projekt hradilo město a bytové družstvo, které radnice spoluzaložila. "Vzali jsme si padesátimilionový hypoteční úvěr, zaplatili deset milionů za infrastrukturu a do projektu jsme ještě vložili pozemky," uvedla starostka. Dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení činila 320.000 korun na bytovou jednotku.

Poslední stavbu 44 bytů pro kategorii občanů s nízkými příjmy zahájila Sušice v bývalých kasárnách v Nádražní ulici. Projekt přijde na 30 milionů korun, z toho zhruba dvě třetiny činí státní dotace. Byty, které budou předány na jaře 2006, jsou většinou menší s plochou 50 až 60 metrů čtverečních. "Poté už město bytovou výstavbu opustí," řekla Rippelová. Město nyní eviduje 300 žadatelů o byt, převážně od sociálně slabších rodin. Na nové byty nebude nutná záloha, lidé je budou splácet 20 let dvou- až třítisícovým nájmem.

Pro stabilizaci bytové situace ve městě si chce radnice nadále držet 1600 vlastních bytů. Neprodávali jsme je a prodávat nebudeme, dodala starostka. -čtk-