Od čtvrtka 9. prosince budou moci lidé do 36 let začít žádat o nízkoúročenou půjčku až 300.000 korun na pořízení vlastního bydlení. Řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Letos vyčleněné peníze by měly stačit zhruba pro 1300 lidí. Ekonomové ale namítají, že stát by se měl spíše soustředit na již vyplácené podpory, například na dotaci k hypotékám.

Úvěr se splatností až 20 let a úrokem dvě procenta ročně bude žadatel vracet v měsíčních splátkách asi 1500 korun. Při koupi bytu nebude záležet na jeho stáří. Úvěr si mohou vzít manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. Na půjčku mají nárok i nesezdané páry, které pečují alespoň o jedno nezletilé dítě.

Nově není stanoven limit počtu dětí, na které je možné uplatnit nárok na odpočet, řekl již dříve Paroubek. Žadatel tak může na každé dítě, které se narodí po uzavření smlouvy, odečíst 30.000 korun. Dříve byl navrhován limit pro uplatnění odečtu maximálně na tři děti. Půjčky mají být podle ministerstva jedním z opatření, které podpoří porodnost v Česku.

Splácení úvěru bude možné až o deset let odložit například v případě, že žadatel půjčku spojí s úvěrem od stavební spořitelny, který tak bude moci splatit přednostně. Splácení bude možné také až na deset let přerušit, například v případě narození dítěte. Úvěr však příjemce musí splatit do 20 let od uzavření smlouvy, tedy v případě odložení splátek o deset let bude muset úvěr splatit v dalších deseti letech.

Žádosti o nízkoúročený úvěr bude přijímat Státní fond rozvoje bydlení. Není přitom třeba, aby lidé do pražské nebo olomoucké kanceláře osobně pro formulář přišli. Tiskopis si budou moci v příštích dnech stáhnout z webových stránek ministerstva pro místní rozvoj a fondu bydlení. Formuláře budou také na pobočkách hypotečních bank a stavebních spořitelen. Vyplněný formulář s notářsky ověřeným podpisem pak odešlou fondu bydlení, který je poté vyzve k dalšímu jednání.

Tento rok je na půjčky vyčleněno až 400 milionů korun. Příští rok je k dispozici 1,5 miliardy korun pro 5000 žadatelů. Pokud bude zájemců více, ministerstvo se obrátí na komerční banky. Pomoc by pak spočívala v dotaci části úroků z úvěru. -čtk-