Stavebním firmám se podle analytiků bude dařit i v letošním roce. Svědčí o tom růst počtu stavebních povolení a orientační hodnota nově povolených staveb, která se loni meziročně zvedla o více než 18 procent na 286,2 miliardy korun. Stavební výroba by tak letos mohla údajně překonat i rok 2003.

"V letošním roce předpokládáme pokračování dynamického růstu ve stavebním sektoru," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek s tím, že by se výroba měla zvednout o 7,8 procenta. Podle odhadu analytika Komerční banky Jana Vejmělka letos stavebnictví vzroste přibližně o pět procent.

K vysokému tempu růstu v letošním roce prý povedou obavy z vyšší daně z přidané hodnoty na stavební práce a stále ještě nízké úrokové sazby. "Nadto se domníváme, že i státní zakázky budou poměrně velké. Ke zdrojům financování totiž přibudou strukturální a další fondy EU," poznamenala analytička Volksbank Markéta Šichtařová s tím, že tyto peníze pomohou státním zakázkám i soukromým projektům. Stavebnictví by tak podle ní mohlo v letošním roce překonat i silný loňský rok.

Stavební výrobu by podle analytiků mohla podpořit i mírně se oživující evropská ekonomika. "Pokračovat bude i aktivita v bytové výstavbě," domnívá se Vejmělek. Výstavbu bytů podle něj podpoří nízké úrokové sazby, rozšiřující se možnosti hypoték a časově omezené nižší zdanění stavebních prací souvisejících s bydlením. V pětiprocentní sazbě zůstanou do konce roku 2007.

Úřady loni povolily stavbu zhruba 39.000 bytů, což je o 10,9 procenta více než v roce 2002 a nejvíce od roku 1993. "Připočteme-li objem plánovaných investic do infrastruktury a částečně také vyšší odhodlanost ekonomických subjektů neotálet s investicemi, dostaneme se k solidní základně pro letošní růst," poznamenal analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec. Rostoucí objem stavebních zakázek také zvýšil zaměstnanost. Za loňský rok se počet lidí ve stavebnictví meziročně zvedl o 2,6 procenta. Průměrná mzda stoupla o více než šest procent na téměř 17.000 korun. Produktivita práce vzrostla o 7,8 procenta.

Loni stavebnictví stouplo o 8,9 procenta z předloňských 2,5 procenta. "Rychleji rostlo stavebnictví jen v roce 2001, kdy si připsalo zvýšení produkce o 9,6 procenta," podotkl Marek. V samotném prosinci loňského roku se výroba zvýšila meziročně o 8,6 procenta. Stavebnictví roste nepřetržitě již čtyři roky.

Na hrubém domácím produktu se stavebnictví podílí necelými čtyřmi procenty. "Můžeme očekávat, že stavební sektor v posledním čtvrtletí loňského roku přispěje k růstu HDP zhruba jednou desetinou procentního bodu," uvedl Marek. Nejvíce se na tvorbě HDP podílejí služby, a to zhruba 56 procenty. Podíl průmyslové výroby činí kolem 34 procent, zemědělství zhruba 5,5 procenta. -čtk-