Kopos Kolín, jeden z největších tuzemských výrobců elektroinstalačního materiálu, dosáhl podle předběžných výsledků loni celkových výnosů za 504 milionů korun. Přes půl miliardy se firma dostala poprvé od svého založení před osmi lety. V roce 2002 představovaly její tržby kolem 491 milionů korun. Přidaná hodnota na zaměstnance vzrostla ve srovnání s rokem 2002 o 28 procent, informovala firma.

"Celkové výnosy jsme dosáhli s menším počtem pracovníků a náklady se podařilo udržet na hodnotách roku 2002. Výrazně tedy vzrostla přidaná hodnota a produktivita práce," komentoval výsledky loňského roku finanční ředitel firmy David Růžička. Růst ekonomických ukazatelů podle něj podpořily především masivní investice, které v posledních třech letech dosáhly 265 milionů.

"Zisky z minulých let jsme vždy reinvestovali," dodal. Loni podle něj firma dokončila stavbu výrobního závodu na Ukrajině a podařilo se jí rozšířit síť dceřiných společností o pobočky v Rumunsku a Maďarsku. Modernizovala také některé důležité technologie v mateřském závodě.

Kopos má nyní v zahraničí osm dceřiných společností, jejichž zásluhou se zvýšil meziroční podíl exportu na téměř 40 procent z celkové produkce. Podnik vyváží elektroinstalační lišty a kanály, pevné i ohebné trubky, krabice a další elektroinstalační materiál do 23 zemí. Největší odběratele má v zemích bývalého Společenství nezávislých států, pobaltských republikách, ale také ve Švédsku, Francii či Anglii. Loni se kolínskému podniku podařilo ovládnout podstatnou část trhu v oblasti kabelových chrániček v Polsku.

Základní kapitál společnosti, zaměstnávající kolem 300 lidí v tuzemsku a dalších 80 v dceřiných společnostech, činí 301,7 milionu korun. Firma je ryze česká a ovládá ji několik fyzických osob. Kopos je držitelem certifikátů ISO 9001, ISO 14001, osvědčení Bezpečný podnik a certifikátu Česká kvalita. -čtk-