Stavební firma Mera-Czech, která v Olomouci a například i v Hradci Králové postavila několik bytových domů, skončila na konci ledna v konkurzu. Projekt dostupného bydlení, který před několika lety zahájila olomoucká radnice právě s firmou Mera, tak definitivně zkrachoval.

Olomoucké radnici zůstaly po společném projektu s firmou Mera milionové dluhy. Obyvatelé nově postavených domů navíc musí částečně financovat opravy nedodělků, které po stavební společnosti zůstaly. "Celou dobu, co to stojí, nás trápí nejrůznější problémy, a když je chceme opravit, musíme si připlácet. Nájem ale platíme stejně vysoký, takže jsme biti," řekl jeden z nájemníků.

Na opravy domů již olomoucká radnice uvolnila šest milionů korun. "Jestli je spravedlivé, či nikoliv, že lidé musejí doplácet, to nemohu posoudit. Stavba byla řádně zkolaudována a musela odpovídat normám. Pokud se nyní objevila závadná okna, co dělat. Všichni, kdo bydlí, musí platit na fond oprav a některé závady jim ani vlastník neodstraní, a musí dát peníze ze svého. Chápu, že se to lidem nelíbí, ale jiná možnost asi není," uvedla náměstkyně olomouckého primátora Marcela Hanáková.

Konkurzní správce Miroslav Müller řekl, že malý majetek ve firmě Mera-Czech zůstal. "Pokud vím, jde o nějaký drobný a už prošlý hmotný majetek a nějaké nemovitosti - pár garáží, nebytové prostory a pozemky v Olomouci," uvedl. Oficiálně se do konkurzu zatím přihlásila pouze Středomoravská vodárenská s dluhem 8.000 korun. -čtk-