Italský keramický producent Colorobbia se po měsících jednání rozhodl, že nevstoupí do chrudimské průmyslové zóny. Italové totiž podle starosty města Ladislava Libého nechtěli investovat miliony eur do prostředí, kde se část veřejnosti stavěla proti stavbě jejich továrny. Obávali se odvolávání a průtahů, řekl starosta s tím, že česká společnost Agroodbyt, která v zóně chtěla vyrábět bionaftu, by se měla rozhodnout do konce února.

"Je to trochu na mrtvém bodě, tato skupina si řeší vlastní problémy," poznamenal Libý. Agroodbyt podle něj má stále zamluvených kolem deseti hektarů pozemku.

Odmítnutí italské společnosti podle starosty chrudimské zóně otevírá možnost nabízet do té doby rezervovaných 15 hektarů pozemku dalším investorům. "CzechInvest nám sem nikoho ani neposílal, protože jsme měli celou zónu takto blokovanou," prohlásil Libý.

Záměry Italů narušila petice občanů nedalekých Markovic, kteří se obávali hluku a emisí spojených s výrobou závodu, jenž měl zaměstnávat 100 lidí. Obavy obyvatel ale podle radních byly bezpředmětné. Navíc prý vycházely z údajů, které jim poskytla konkurenční firma. Závod by musel splňovat normy EU, tvrdí starosta.

"Colorobbia zatím s Chrudimí přerušila veškerá jednání a bude se poohlížet po něčem jiném," uvedl starosta. Chrudim podle dřívějších informací z tisku investovala přibližně 100 milionů korun do zóny, jež stále zeje prázdnotou. -čtk-