Tempo zahajované obytné výstavby v USA se v únoru dále zpomalilo z dvacetiletých maxim koncem loňského roku. Proti předchozímu měsíci se počet zahájených staveb snížil o čtyři procenta po předchozím poklesu o 6,3 procenta a v celoročním přepočtu klesl na 1,855 milionu, oznámilo americké ministerstvo obchodu.

Útlum prvních dvou měsíců tohoto roku prokazuje, že konjunktuře amerického trhu bydlení dochází dech. Ještě v prosinci ukazatel zahájené obytné výstavby vystoupil na 2,07 milionu a byl nejvyšší od roku 1984.

Únorový výsledek byl výrazně pod očekáváním analytiků. Ti podle agentury Reuters v průměru počítali s udržením počtu zahájených staveb na lednové výši kolem 1,93 milionu. V meziročním srovnání byl počet zahájených staveb stále ještě vyšší o 13,1 procenta.

Počet zahájených staveb klesl ve dvou ze čtyř hlavních oblastí USA. Počet stavebních povolení, což je měřítko budoucí stavební aktivity, v únoru klesl o 1,5 procenta na 1,903 milionu. V meziročním srovnání počet povolení vzrostl o 6,6 procenta.

Zahajovaná výstavba oslabila i přes obnovení poklesu hypotečních sazeb. Podle údajů hypoteční agentury Freddie Mac byla průměrná sazba na nejžádanější 30letou hypotéku 5,64 procenta, tedy nejnižší od loňského července.

Analytici se domnívají, že roli v únorovém poklesu hrálo opět špatné počasí. Tempo dokončené bytové výstavby však mírně stouplo o 0,2 procenta na 1,711 milionu.

Sektor bydlení byl až dosud jedním z motorů americké ekonomiky, protože těžil z rekordně nízkých hypotečních úroků. V letošním roce ekonomové čekají na trhu bydlení mírné oslabení aktivity. -čtk-