Celkové konsolidované výkony skupiny PKS ve Žďáru nad Sázavou se loni meziročně zvedly o 35 procent na 949 milionů korun. Ekonomické výsledky firem, převážně zaměřených na stavebnictví, loni ovlivnila příznivá situace na domácím trhu, řekl Petr Pejchal, generální ředitel mateřské společnosti PKS Holding.

Všechny společnosti holdingu podle něj loni vytvořily zisk. "Kvůli velmi tvrdé konkurenci je ale ve stavebnictví nižší ziskovost než v jiných oborech," konstatoval.

Skupina zaměstnává na 600 lidí, z toho dvě třetiny stavební firma PKS INPOS. Její výkony se meziročně zvedly také o 35 procent na 717 milionů korun. Společnost ukončila dvě velké zakázky. Kromě základní školy ve Velkém Meziříčí na Žďársku za 155 milionů dostavěla i nový závod největšího tuzemského masokombinátu Kostelecké uzeniny na Jihlavsku asi za 290 milionů. Podnik ročně realizuje desítky staveb. "Na Vysočině není moc zakázek nad 100 milionů, nejobvyklejší velikost je od deseti do 60 milionů," přiblížil Pejchal.

Druhá největší stavební firma v kraji v tomto regionu realizuje i 60 procent výkonů. Stavební sezona na Vysočině je kvůli tvrdším klimatickým podmínkám poměrně krátká. Podniky s více zaměstnanci ale musí platit velký objem mezd i v zimě. Přesto v PKS průměrná mzda roste. Loni činila bezmála 16.000 korun, letos se má zvednout o čtyři procenta.

PKS MONT, která je druhou největší dceřinou firmou podniku, vyrábí dřevěná, plastová i hliníková okna. "Jiní výrobci mají užší specializaci," uvedl Pejchal. Zaměstnává stovku lidí. Její výkony loni meziročně stouply o 29 procent na 207 milionů.

Společnost SANTIS se zabývá projekční činností, investorskou činnost zajišťuje REALSANT. Poslední dceřiná firma ve Žďáru nad Sázavou provozuje nájemní obchodní dům Convent. -čtk-