Stavebnictví v Královéhradeckém kraji loni zrychlilo růst, když vykázalo zvýšení tržeb o 9,4 procenta na 7,3 miliardy korun. V roce 2002 činilo navýšení 5,4 procenta. Údaje se týkají 121 podniků s více než 20 zaměstnanci, uvedlo královéhradecké zastoupení Českého statistického úřadu. V celé zemi ale stavební práce vzrostly téměř o 12 procent.

Kraj v růstu předhonila Praha a dalších sedm regionů. "Zaostání za republikovým průměrem o tři procenta není až tak velký rozdíl," míní ředitel hradecké hospodářské komory Vladimír Jirka. Poznamenal, že ve statistice nejsou některé velké firmy, které v minulosti přesunuly sídlo mimo kraj. Jako příklad uvedl Silnice Hradec Králové, jež sídlí v Pardubicích, a společnosti skupiny VCES, které se loni sloučily do pražské společnosti VCES.

V kraji také není žádná velká firma, která by vykazovala miliardové obraty a stavěla dálnice, metro a jiné velké stavby. "Převažují střední firmy, které to mají na trhu velmi těžké," uvedl ředitel hradecké stavební společnosti AGS Bohemiastav Jiří Bojčuk.

Sledované stavební firmy podle statistiků zvedly počet zaměstnanců o půl procenta na 6160 lidí. Jejich průměrné mzdy přes růst o 3,4 procenta na 14.691 korun zaostávaly za celorepublikovým průměrem ve stavebnictví o 2300 korun.

Nejvýraznější růst zaznamenaly stavební firmy z Trutnovska, které zvedly dodávky o 22 procent na 2,7 miliardy korun. Nárůst vykázaly i firmy z Hradecka, Rychnovska a Jičínska. Naopak se nedařilo podnikům na Náchodsku, kterým výkony spadly o 23 procent. Statistika upozornila, že sledované podniky sice mají sídlo na území kraje, nemusí to ale znamenat, že v kraji také vyvíjejí činnost. -čt-