Trh starších rodinných domů v USA zažil v březnu další prudký růst a tempo prodeje bylo druhé nejrychlejší v historii této statistiky. Kupci využili šance k nákupu starších i nových domů ještě před zvýšením hypotečních sazeb, uvedla Národní asociace realitních kanceláří.

Prodej domů dosavadními majiteli stoupl o 5,7 procenta na roční tempo 6,48 milionu z únorových 6,13 milionu. Březen byl nejdynamičtějším měsícem v historii po tempu 6,68 milionu loni v září. Analytici přitom čekali, že roční tempo prodeje dosáhne jen 6,20 milionu.

Kupce neodradil ani růst cen. Střední cena prodávaných domů se zvýšila proti únoru o 6.000 dolarů na 174.100 dolarů (4,7 milionu Kč).

V pondělí ministerstvo obchodu USA oznámilo, že prodej nových rodinných domů se dostal v březnu na nový rekord a zažil nejvýraznější přírůstek od loňského června. Podle analytiků přilákaly minulý měsíc kupce stále nízké úrokové sazby a nevadil jim tolik růst cen.

Pozorovatelé předpokládají, že trh bydlení v USA letos z rekordních maxim klesne. Úroky se totiž začnou zvyšovat a s tím půjdou nahoru i hypoteční sazby.

Centrální banka USA naznačila, že zvýší sazby v příštích měsících, aby zabránila růstu inflace v silně rostoucí ekonomice. Základní sazba peněžního trhu je nyní na téměř padesátiletém minimu jednoho procenta a hypoteční sazby na populární třicetileté hypotéky se pohybují pod šesti procenty. -čtk-