Realitní trh ve stotisícovém Liberci se před vstupem do Evropské unie postupně uklidňuje. Zatímco loni se například ceny bytů zvýšily až o pětinu a poptávku nedokázaly realitní agentury uspokojit, od nového roku zájem upadá a ceny stagnují. V některých méně zajímavých lokalitách, jako jsou velká okrajová sídliště, ceny dokonce klesají. Oznámili to zástupci velkých realitních kanceláří.

"Nabídka výrazně převyšuje poptávku, zatímco loni jsme prodali prakticky každý byt velice rychle, nyní si už kupující více vybírají a prodej trvá mnohem déle," řekl Pavel Hála ze společnosti Nisa Reality. I ceny bytů v lukrativních částech města podle něho zůstávají na stejné úrovni a pokud jde jejich cena nahoru, tak jen mírně. Byty velikosti 3+1 se v Liberci podle lokality prodávají za ceny od 800.000 korun nahoru.

Podle Františka Černého z realitní agentury Reality-Byty Černý klesá zájem zejména o byty družstevní, a proto jdou také dolů jejich ceny. "Byty v osobním vlastnictví se prodávají za zhruba stejné ceny jako loni, řada lidí ale vyčkává, zda ceny ještě nepůjdou dolů," řekl Černý. Dodal, že největší zájem je stále o byty v cihlové zástavbě, nejhůře se naopak prodávají byty na velkých panelových sídlištích.

Zcela opačná je ale situace u rodinných domů a pozemků. "Ceny rodinných domů a pozemků jdou stále nahoru a nevěřím, že by se snížily," řekl Hála. Je to podle něho dáno hlavně jejich nedostatkem ve stotisícovém městě. Hlavně pozemků s infrastrukturou pro stavbu rodinných domů je podle Hály v Liberci málo, a proto jejich cena neklesá pod 1.000 korun za metr čtvereční a v okrajových částech se pohybuje kolem 800 korun za metr. Dům v ceně pod dva miliony korun v Liberci najdete jen výjimečně a když, tak bude vyžadovat velké investice.

Banky však zatím stagnaci na realitním trhu příliš nezaznamenaly. Podle Luboše Tvrzníka z liberecké pobočky Českomoravské hypoteční banky zájem o půjčky i v letošním roce roste. "V první čtvrtletí jsme uzavřeli o 30 procent více smluv než ve stejném období loňského roku, a také objem půjčených prostředků vzrostl zhruba o třetinu," řekl Tvrzník. Zájemců o půjčky podle něho na jaře vždy přibývá. "Začíná se stavět a rekonstruovat," vysvětlil. Důvodem rostoucího zájmu o hypotéky, jsou podle něho také nízké úroky, díky kterým si je mohou dovolit i lidé s průměrnými příjmy. -čtk-