Rakouský koncern Lasselberger bude zřejmě moci už brzy začít stavět cementárnu ve Štramberku na Novojičínsku. Ministerstvo životního prostředí totiž zamítlo odvolání občanského sdružení Děti země proti vydání takzvaného integrovaného povolení (potřebného pro vydání stavebního povolení) a potvrdilo tak rozhodnutí krajského úřadu, řekla dnes mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Podle ní se již nelze proti rozhodnutí odvolat.

"Ministerstvo takto rozhodlo, protože krajský úřad zohlednil všechny připomínky ministerstva a upřesnil podmínky provozu na základě těchto připomínek," dodala Šůlová.

Jednatel společnosti Lasselberger CZ Luděk Šílený rozhodnutí MŽP uvítal. "Jsme potěšeni, že ministerstvo rozhodlo po právu a vrhneme se všemi silami do přípravy stavby. Všechny potřebné dokumenty pro vydání stavebního povolení v nejbližších hodinách předložíme na stavební úřad ve Štramberku," řekl. Podle něj ale zůstává otázkou, zda Děti země znovu jednání nezablokují.

"Je to šťastná zpráva pro Štramberk, konečně zvítězil zdravý rozum nad machinacemi. Ještě ale není vyhráno, ještě musí být vydáno stavební povolení," reagoval starosta Štramberka Jan Socha. Dodal, že pokud se nikdo neodvolá, stavba cementárny by mohla být zahájena do dvou měsíců.

Miroslav Patrik z Dětí země doplnil, že ekologové ani jiný verdikt MŽP neočekávali, protože jejich námitky v odvolání nebyly zásadního významu. "Děti země se teď budou účastnit stavebního řízení. Budou se snažit kontrolovat jeho zákonnost a prosadit zpřísňující ekologické podmínky," dodal. Připomněl, že Děti země rovněž upozornily na některé procesní pochybení ve vydání územního rozhodnutí loni v červenci. Přezkumné řízení proti zamítnutí obnovy územního řízení nyní řeší krajský úřad.

Cementárna za dvě miliardy korun by měla vyrůst v areálu vápenky Kotouč Štramberk, kde se už dříve cement vyráběl, a zaměstná okolo 130 lidí. Zahájení výstavby ekologové různými odvoláními brzdí už zhruba dva roky. Skupina Lasselsberger chce na místě staré cementárny otevřít novou s roční kapacitou 480.000 tun cementu. Cement by se měl ve Štramberku vyrábět ještě 40 let. -čtk-