Společnost Lindab, která vyrábí ventilační techniku a stavební materiály, otevřela v Praze Ruzyni nový závod. Náklady na vybudování a vybavení výrobního areálu přesáhly 800 milionů korun. V současné době zde pracuje zhruba 220 lidí, do roku 2006 chce firma přijmou dalších až 380 zaměstnanců. Oznámil Lindab.

Ještě letos chce společnost přijmout zhruba 100 lidí. Zájem má především o zámečníky, svářeče a elektrikáře.

Nově otevřený závod, který zaujímá plochu 100.000 metrů čtverečních, se stal jediným výrobním areálem firmy. Zaměstnanci zde vedle ocelových střešních krytin, okapů a opláštění staveb vyrábějí i vzduchotechniku. Po prvních měsících zkušebního provozu závod začíná pracovat na plnou výrobu ve dvou směnách. Měl by se stát klíčovou součástí firmy pro střední a východní Evropu.

Vzduchotechnika je pro firmu od letošního roku hlavním vývozním výrobkem. "Jde o zařízení do velkých průmyslových objektů nebo obchodních domů," uvedl výkonný ředitel Kenneth Johnsson. Dodal, že jde také o menší vzduchotechnické systémy do restaurací nebo menších komerčních objektů.

Výrobky z pražského závodu firma v současné době vyváží do Švédska, Dánska a Velké Británie. Ještě v květnu by se měl export rozšířit do dalších čtyřech zemí.

Společnost Lindab působí na českém trhu od roku 1994. Je dceřinou firmou švédského koncernu Lindab AB. Loni na českém trhu utržila téměř 500 milionů korun. Celkové výnosy meziročně zvedla o 67 milionů na přibližně 280 milionů korun. -čtk-