Pět významných projektů se již podařilo zprostředkovat v Karlovarském kraji agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Do několika měst a průmyslových či hospodářských zón přivedla společnosti, které zde přislíbily investovat takřka 4,4 miliardy korun a vytvořit 650 nových pracovních míst.

Podle Libuše Adamczykové z divize podnikatelských nemovitostí a regionů agentury CzechInvest patří k nejvýznamnějším investorům výrobce automobilových zámků a souvisejících komponentů pro automobilový průmysl Witte Nejdek.

"V Nejdku poprvé investoval už v roce 1992. Společnost se v roce 2003 rozhodla investovat do další výroby téměř 700 milionů korun. V kraji tak vznikne až 310 nových pracovních míst," sdělila Adamczyková. Dalšími významnými investory v regionu jsou společnosti Karlovarské minerální vody, Linde Sokolovská, Nejdecká česárna vlny a Rexam Petainer Aš.

Loni v říjnu byl dokončen průmyslový park v Chebu, který se úspěšně účastnil programu Akreditace průmyslových zón. Areál o rozloze 30 hektarů je největší v Karlovarském kraji a má dobrou polohu u rychlostní silnice, která vede na hraniční přechod s Německem.

"Karlovarský kraj se stal díky této průmyslové zóně u Chebu atraktivnější lokalitou pro domácí i zahraniční investory. S příchodem investorů do Chebu se zlepší i šance na využití dosud prázdných průmyslových zón například v Ostrově, Chodově nebo Aši," uvedla Adamczyková.

Agentura CzechInvest rovněž otevřela svou regionální kancelář pro Karlovarský kraj. Její pracovníci budou zájemcům poskytovat informace o strukturálních fondech EU a systému státní podpory. "Naším úkolem bude zpočátku informovat o možnostech využívání veřejných prostředků pro rozvojové projekty a propagovat jednotlivé programy. Poradíme i se zacílením projektu a budeme také přijímat formální žádosti o podporu," sdělila Hana Nucová, regionální projektová manažerka CzechInvestu pro Karlovarský kraj.

Regionální kancelář se bude podílet také na zprostředkování plateb konečným uživatelům, kontrolách realizace projektů a jejich následném sledování. "Našim cílem je, aby bylo v Karlovarském kraji úspěšných projektů co nejvíce," dodala Nucová. -čtk-