Novou linku na výrobu zámkové dlažby a dalších betonářských prvků dnes spustil po zkušebním provozu Lias Vintířov na Sokolovsku. Do zařízení investoval 50 milionů korun, a získal tak údajně nejmodernější linku tohoto typu v Evropě. Nové zařízení nahradí zastaralou technologii, která byla ve Vintířově uvedena do provozu ještě před rokem 1989.

"Náklady na novou linku jsou největší investicí firmy od jejího vzniku v roce 1992. Peníze jsme použili částečně z vlastních zdrojů a částečně z úvěru. V uplynulých letech jsme obvykle investovali do modernizace a rozvoje výroby kolem 20 milionů korun ročně," řekl ředitel Liasu Rudolf Borýsek.

Ve výběrovém řízení na dodavatele linky zvítězila německá firma Omag. Ta už dodala Liasu jedno podobné zařízení v roce 1996. Nová technologie umožní zvýšit produkci i kvalitu výrobků a rozšířit sortiment betonových zámkových dlažeb. Novým produktem bude například dlažba Nostalgie, která je imitací žulových kostek a lze ji používat v historické zástavbě. Linka má kapacitu zhruba 2000 metrů čtverečních za osmihodinovou směnu.

Pro Lias, který je jedním z největších producentů lehkého stavebního materiálu v České republice, byl loňský rok nejúspěšnějším v jeho historii. Obrat firmy se pohyboval kolem 400 milionů korun a zvýšil se meziročně o 12 procent. Hrubý zisk Liasu představoval asi 32 milionů a ve srovnání s rokem 2002 se zvýšil téměř o 30 procent. V uplynulých 12 letech investoval Lias do modernizace provozů více než 600 milionů korun. -čtk-