Rakouský výrobce pálených střešních krytin Tondach Gleinstätten investuje do rekonstrukce závodu v středoslovenském Nitranském Pravně půl miliardy korun. Podnik chce od příštího roku vyrábět v obnoveném provozu 12 milionů kusů tašek ročně, z toho asi třetina bude směřovat na export. Informovala o tom dnes společnost.

"Investicí do rekonstrukce závodu Tondach pokračuje v strategickém posilování svého mezinárodního postavení," uvedl asistent představenstva Tondach Martin Olbricht. Rakouský koncern zahájil evropskou expanzi před dvěma lety, když koupil dva výrobní závody v České republice. Loni investoval v Rumunsku a Srbsku.

Na Slovensku obnoví Tondach výrobu po třech letech, kterou předtím přerušil kvůli zastaralým výrobním postupům. "Nechtěli jsme více investovat do staré technologie. Spuštění nové výroby v Nitranském Pravně pokryje zvyšující se potřeby slovenského trhu i zájmy celého koncernu. Po spuštění výroby počítáme s 30procentním nárůstem prodeje," doplnil Vladimír Šablica z dceřiné společnosti Tondach Slovensko.

Rekonstruovaný závod zaměstná asi 50 lidí. Návratnost investice Tondach očekává během deseti let.

Rakouský koncern vlastní 28 závodů v deseti zemích Evropy. Konsolidovaný obrat skupiny loni dosáhl 165 milionů eur. Na slovenském trhu společnost loni dosáhla obratu 290 milionů Sk, což představuje meziroční nárůst o více než deset procent. -čtk-