V pražské historické budově na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice vzniknou kancelářské a maloobchodní prostory. Nájemci budou moci prostory užívat od začátku listopadu. Řekl Andrew Thompson ze společnosti Cushman&Wakefield Healey&Baker, která je jedním z předních světových poradců v oblasti nemovitostí. Budova patří firmě Flow East, která ji získala na konci loňského října ve veřejné dražbě za 350 milionů korun.

Na začátku roku zahájili stavební dělníci kompletní rekonstrukci budovy. Po jejím dokončení objekt v pěti patrech nabídne více než 6000 metrů čtverečních kanceláří. Na dalších 1200 metrech čtverečních v přízemí budou maloobchodní prostory.

Nově vznikne další vchod do budovy z Jindřišské ulice, který doplní současný vstup z Václavského náměstí. Změní se také vstupy do metra. Vstup z Jindřišské ulice bude uzavřen a vstup z Václavského náměstí se posune dále od budovy. Zároveň se budova rozšíří o pasáž v Jindřišské ulici.

Budova ponese jméno Fórum. "Fórum symbolizuje místo, kde se setkávají lidé všech národností. To nejlépe vystihuje naši představu o budoucnosti této budovy," podotkl výkonný ředitel společnosti Flow East James Woolf. Dodal, že se v budově skloubí elegance 19. století s nejmodernějšími technologiemi 21. století.

O pronájem ploch budou mít zájem zejména firmy, které kladou důraz na image. "Budova představuje unikátní mix historicky cenného objektu nabízejícího kanceláře vybavené nejmodernějšími technologiemi, navíc na nejprestižnější adrese v Praze," uvedla Alexandra Děcká z firmy Cushman&Wakefield Healey&Baker, která zajišťuje pronájem kanceláří.

Budovu si nechala jako své sídlo postavit v roce 1896 italská pojišťovna Assecurazioni Generali. Palác byl postaven v novobarokním stylu podle projektu architektů Bedřicha Ohmanna a Osvalda Polívky. Pojišťovna zde ukončila působení po 2. světové válce. Od poloviny 20. století zde sídlil Úřad pro normalizaci a Úřad pro vynálezy a objevy. Sídlo zde nalezlo i Polské informační centrum. Budova ještě loni patřila státu, ten však neměl zájem ji využívat a nabídl ji proto ke koupi.

Společnost Flow East vlastní v České republice přes 23.000 metrů čtverečních komerčních ploch a 3000 čtverečních metrů rezidenčních prostor. Zaměřuje se především na nemovitosti v centru Prahy. Patří jí například budova na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice a objekt Ericsson Palace na Malém náměstí v Praze 1. -čtk-