V Karlíně se v září dokončí nová administrativně obchodní budova, která je druhou částí projektu Meteor Centre Office Park. Investorem je společnost Ablon, která chce pokračovat i ve výstavbě třetí budovy. Náklady na stavbu prvních dvou objektů dosahují 20 milionů eur (asi 640 milionů Kč). Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel společnosti Ablon Uri Heller.

Karlín je podle Hellera skvělá adresa. Tato čtvrť přitom byla při povodních v roce 2002 nejvíce postiženou částí hlavního města. Investory ale uklidnil slib magistrátu, že se v této oblasti postaví protipovodňové zábrany. Budoucnost Karlína vidí optimisticky i realitní kancelář Professionals, která společně s firmou DTZ bude zajišťovat pronájem budov v projektu Meteor.

V současné době již v karlínském projektu u stanice metra B Křižíkova funguje budova A, která vznikla rekonstrukcí areálu bývalé továrny na sušenky Meteor z 19. století. Největším nájemníkem je od roku 2002 společnost SCA Hygiene Products.

Budova B, která má být dokončena v září, je umístěna uvnitř původního traktu a je zcela nová. Celkem zde bude 9730 metrů čtverečních moderních kancelářských ploch. Kanceláře se budou nacházet na čtyřech podlažích po zhruba 2000 metrech čtverečních. Kolem 1300 čtverečních metrů administrativních ploch vznikne v přízemí. Na ploše více než 220 metrů čtverečních budou k dispozici i obchodní prostory a téměř stejná plocha skladovacích prostor. K parkování bude sloužit 16 povrchových a 124 podzemních míst.

Plánovaná budova C má být podle investora ojedinělým architektonickým dílem. Mají zde vedle kanceláří vzniknout i bytové jednotky, obchody a restaurace s terasou. Jak řekla marketingová ředitelka společnosti Ablon Magdalena Gomézová, budova bude sloužit nejen pro nájemníky, ale i pro ostatní obyvatele Karlína.

Budova C a zelená plocha v okolí se bude rozkládat na téměř 1000 metrech čtverečních na pozemcích, které firma Ablon koupila od hlavního města. "Na tomto místě stál prázdný a zanedbaný dům, na který byl vydán po povodních v létě 2002 demoliční výměr," poznamenala Gomézová.

Společnost Ablon také připravuje stavbu údajně jednoho z největších administrativně obchodních komplexů Kolben Business Park v Praze 9. "Náklady na výstavbu se odhadují na 100 milionů eur," řekl Heller. V přepočtu to je zhruba 3,2 miliardy korun. Vzniknout by zde mělo na 85.000 čtverečních metrů kanceláří a 450 bytů. V současné chvíli firma čeká na stavební povolení.

Investorská skupina Ablon se zabývá výstavbou a správou administrativních budov ve středoevropských zemích. V České republice působí od roku 1999, nejprve jako společnost AB Management a od roku 2003 jako Ablon Prague. Firma již dokončila pražský administrativní projekt Palmovka Business Centre. Stejnou dobu jako v tuzemsku působí i v Srbsku a Rumunsku, v Maďarsku je na trhu deset let. Nově proniká i na chorvatský a polský trh, aktivity má i v Londýně. -čtk-