Tempo zahajování staveb obytných domů v USA se v dubnu zpomalilo. Počet vydaných stavebních povolení však stoupl mnohem více, než se čekalo, protože stavitelé očekávají stabilní poptávku po domech díky historicky nízkým úrokům z hypotečních úvěrů. Počet zahájených staveb se proti předchozímu měsíci snížil o 2,1 procenta na celoročně přepočtených 1,969 milionu, uvádí zpráva ministerstva obchodu.

Analytici očekávali, že počet zahájených staveb klesne na 1,99 milionu z březnových revidovaných 2,011 milionu. Počet stavebních povolení, což je měřítko budoucí stavební aktivity, však stoupl v dubnu o 1,2 procenta na 1,999 milionu, přičemž analytici očekávali, že zůstane stabilní kolem 1,95 milionu. Počet povolení k výstavbě rodinných domů však mírně klesl na 1,540 milionu z březnových 1,551 milionu kusů.

Ministerstvo současně dodalo, že počet dokončených rodinných domů stoupl o 11,9 procenta na nový rekord. Meziměsíční nárůst byl nejvyšší od srpna 1993.

Sektor bydlení byl v hospodářském útlumu posledních dvou let jedním z motorů americké ekonomiky. Poháněly jej hlavně rekordně nízké hypoteční úroky. Na počátku letošního roku úroky klesly do blízkosti 40letého minima, v posledních týdnech však mírně vzrostly. Důvodem jsou známky oživení americké ekonomiky a očekávání, že americká centrální banka brzy zvýší úrokové sazby. V letošním roce tak ekonomové čekají na trhu bydlení mírné oslabení aktivity, napsala agentura Reuters. -čtk-