Největší světový výrobce cihel Wienerberger koupí zbývajících 50 procent belgické společnosti Koramic Roofing za 212 milionů eur. Rakouský koncern, který do České republiky vstoupil v polovině roku 1992, to uvedl ve své zprávě.

Wienerberger koupil 50 procent belgické firmy v minulém roce a s nimi i opci na koupi zbývajícího podílu. Wienerberger ve zprávě dodal, že transakce nezahrnuje žádné dluhy. Koramic Roofing vyrábí střešní krytiny.

Wienerberger také oznámil, že se chystá zvýšit kapitál úpisem 8,1 milionu nových akcií, což představuje 12,5 procenta nynějšího kapitálu společnosti. Wienerberger zahájí nabídku 19. května a ukončí ji 2. června.

V prvním čtvrtletí tohoto roku zvýšil Wienerberger provozní zisk více než pětinásobně. Výsledkům pomohly vyšší tržby a nižší odpisy nehmotného jmění. Zisk před zdaněním a odečtením úroků stoupl na 21,6 milionu eur z 3,8 milionu v prvním čtvrtletí 2003.

Wienerberger zahájil expanzi na trhy ve východní Evropě koncem roku 1989. V České republice fúzí tří cihelen vytvořil firmu Wienerberger Cihlářský průmysl. V celé republice má nyní společnost 13 závodů.

V Jezernici na Přerovsku nedávno Wienerberger zahájil stavbu nové cihelny, jejíž provoz má začít příští rok v květnu. Ke konci dubna se dohodl na převzetí společnosti Cidem Hranice, která je čtvrtým největším tuzemským producentem cihel. -čtk-