Stavební firmy uzavřely v 1. čtvrtletí nové zakázky za 48,6 miliardy korun, což je meziročně o 10,2 procenta více. Rostl především zájem o bytovou výstavbu, kde se objem nových zakázek meziročně zdvojnásobil na devět miliard korun. Růst zakázek ve stavebnictví podpořily také nízké úroky z hypotečních úvěrů a půjček ze stavebního spoření, informoval Český statistický úřad.

Z veřejného sektoru získaly firmy nové zakázky za 29 miliard korun, od soukromých investorů za 19,6 miliardy korun. Průměrná velikost nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku se proti 4. čtvrtletí 2003 snížila o 3,6 procenta na 3,1 milionu korun.

V 1. čtvrtletí získaly například firmy významné zakázky na stavbu bytových souborů v Praze, Kolíně, Karlových Varech a v Liberci. O 55,3 procenta vzrostl objem nových zakázek na výstavbu vodohospodářských staveb, což podle ČSÚ souvisí s opravami vodních děl poškozených při povodních.

O 41,7 procenta se zvýšil objem zakázek na výstavbu výrobních budov. U nebytových nevýrobních budov naopak objem nových zakázek klesl o 3,1 procenta. Zrušeny byly v 1. čtvrtletí zakázky za 900 milionů korun.

Na konci 1. čtvrtletí měly stavební firmy s 20 a více zaměstnanci smluvně uzavřeno 15.700 zakázek, což představuje neprovedené stavební práce v celkové hodnotě 173,4 miliardy korun. Z toho na práce v tuzemsku připadlo 98,5 procenta objemu zakázek. Veřejné zakázky představovaly 125,7 miliardy a soukromé 45,1 miliardy korun. -čtk-