Zvýšení daně z přidané hodnoty u stavebních pozemků z nuly na 19 procent zvedne ceny bytů a rodinných domků o několik procent. Rodinné domky mohou podražit prý až o pětinu. Dražší ale bude zřejmě jen koupě rozestavěných staveb, u bytů a domků po kolaudaci se totiž DPH z pozemku neplatí. Vyplývá to z odpovědí developerských firem.

Zvednutí cen o několik desítek procent čeká šéf realitní kanceláře Palladium Reality Petr Wimmer. Příští rok se podle něj mohou ceny nových bytů v atraktivních lokalitách Prahy a okolí zvednout o pět až deset procent. "Největší cenový skok se dá očekávat u rodinných domů, a to až o pětinu," dodal Wimmer. Podle něj se tak mohou zvýšit ceny domků například v Ďáblicích, Dolních Měcholupech, Průhonicích nebo Jinonicích. Vyšší ceny bytů předpokládá mimo jiné ve Vršovicích, Dejvicích nebo Břevnově.

"U bytů se ceny mohou zvednout o tři až pět procent, u rodinných domků o pět až šest procent," domnívá se ale mluvčí developerské společnosti Ekospol Karel Zeman. Cenový růst se však zřejmě projeví jen u minima staveb. Firmy totiž většinu bytů prodávají až po kolaudaci, kdy se daň neplatí.

Také ředitel obchodní divize společnosti IPB Real Jiří Bulan nečeká výrazné zvýšení cen. "Ceny bytů v atraktivních lokalitách porostou spíše z tržních důvodů kvůli rostoucí poptávce," poznamenal Bulan. V méně zajímavých lokalitách může dojít i ke stagnaci cen, v případě panelových bytů i k poklesu.

Zásadní růst cen bytů kvůli zvýšení DPH nečeká ani největší stavební firma trhu Skanska CZ. "Byty a jejich příslušenství zůstaly v pětiprocentní sazbě DPH," podotkl odborný ředitel rezidenční výstavby Skanska CZ Pavel Horálek.

Největší zájem stále přetrvává o malé byty. Většina lidí prý poptává byty kolem 50 metrů čtverečních, maximálně 70 metrů čtverečních. Nejčastěji za ně v Praze platí 40.000 až 50.000 korun za metr čtvereční. "Co je nad 70 metrů čtverečních je velmi těžce prodejné, byty nad 100 čtverečních metrů jsou v postatě neprodejné," uvedl Zeman.

Vysoký zájem o malé byty podle něj bude pokračovat i v budoucnu. Zájem o ně mají lidé zejména z finančních důvodů, na větší byty totiž každý zájemce nemá. Například byt o velikosti 50 metrů čtverečních přijde i zhruba na dva miliony korun.

Daň z přidané hodnoty se na 19 procent u stavebních pozemků zvedla od 1. května, kdy ČR vstoupila do Evropské unie. Předtím byly stavební pozemky od daně osvobozeny. Zároveň se do základní sazby zvedly i ceny stavebních prací, které do té doby patřily do pětiprocentní sazby. Výjimka platí pro práce na výstavbě bytu, které budou do pětiprocentní sazby patřit do konce roku 2007. -čtk-