Akciová společnost Cement Hranice vyplatí svým akcionářům z loňského čistého zisku hrubou dividendu 190 korun na jednu třistakorunovou akcii. Celkem na výplatu dividend společnost použije 323,1 milionu korun z loňského čistého zisku 408,3 milionu korun. Zbývající část profitu ponechá Cement Hranice jako nerozdělený zisk. Rozhodla o tom dnes řádná valná hromada společnosti.

Cement Hranice loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk meziročně o 11 procent na 408,3 milionu korun. Díky nárůstu stavební výroby loni vzrostly i jeho tržby za prodej vlastních výrobků a služeb, a to o více než 12 procent na 1,515 miliardy korun.

"Loňský zisk byl nejvyšší v padesátileté historii naší společnosti. Po letech poklesu či stagnace jsme zaznamenali nárůst spotřeby cementu v ČR. Ten byl způsoben zvýšením investic do dopravní infrastruktury a celkovým oživením stavební výroby," řekl akcionářům předseda představenstva Cementu Hranice Jaromír Chmela.

Dodal, že tuzemským výrobcům cementu hrály do karet také rostoucí požadavky investorů na dodávky kvalitativně vyšších tříd betonů, při jejichž výrobě se používá více cementu.

"Ve spolupráci se sesterskou společností Zapa beton Praha jsme rozšířili prodej našeho cementu i do vzdálenějších regionů a výrazně překročili loňské prodeje i letošní plán. A to přesto, že import cementu ze Slovenska a nově i Německa loni přesáhl hranici jednoho milionu tun," uvedl Chmela.

Cement Hranice vyplácí svým akcionářům vysoké dividendy pravidelně. Například loni na jednu akcii Cementu Hranice připadla hrubá dividenda 216,12 koruny a o rok dříve 203,3 koruny.

V roce 2002 Cementu Hranice vzrostl čistý zisk o jedno procento z 364 milionů korun v roce 2001 na 367,6 milionu korun. Tržby Cementu Hranice za prodej vlastních výrobků a služeb předloni naopak klesly o čtyři procenta na 1,348 miliardy korun.

Cement Hranice je členem německé skupiny Dyckerhoff Zement International, která vlastní 98,27 procenta akcií hranické společnosti. Zbývající cenné papíry drží drobní akcionáři. Prostřednictvím Cementu Hranice ovládá Dyckerhoff Zement International i ostravskou společnost Cemos.

Dyckerhoff, který sídlí v německém Wiesbadenu a patří ve výrobě stavebních hmot k předním firmám v Německu i dalších evropských zemích, koupil majoritní balík Cementu v roce 1997 od francouzské společnosti Ciments Francais. -čtk-