Výrobce vápna a vápence Kotouč Štramberk ukončil minulý rok auditovaným ziskem po zdanění 22,7 milionu korun při výkonech 455 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2002 vzrostl hospodářský výsledek 2,1krát, zatímco výkony se zvedly o 8,6 procenta, řekl ředitel společnosti Bohumír Volný. Výsledky se podle něj podařilo zlepšit také díky tomu, že nárůst cen firma eliminovala úsporami nákladů.

Podnik exportoval 23 procent produkce. Na investice vynaložil 69 milionů korun, z toho 14 milionů bylo věnováno na ekologii. Vápenka loni podle Volného hospodařila bez bankovních úvěrů a závazků po lhůtě splatnosti.

Štramberská firma vyrábí například tříděný kusový vápenec, který se používá při odsiřování elektráren a při hutní, chemické a potravinářské výrobě, a mletý vápenec pro zemědělství, důlní a chemickou výrobu a k odstraňování oxidů síry v kouřových plynech kotlů tepláren a elektráren. Zaměstnává kolem 250 lidí.

V letošním roce by tržby měly podle dřívějšího vyjádření ředitele vzrůst o pět procent.

Základní kapitál s.r.o. Kotouč Štramberk je 569,3 milionu korun, společnost ČEZ na něm má podíl 64,9 procenta. Zbytek vlastní akciová společnost Calofrig Borovany.

V areálu vápenky by měla vzniknout nová cementárna za 2,5 miliardy korun, jež by měla zaměstnat 130 lidí. Investorem je rakouský koncern Lasselsberger, který by měl do měsíce získat stavební povolení. Proti výstavbě cementárny brojí ekologové a konkurence firmy. -čtk-