Společnost Krkonošské vápenky Kunčice, která vyrábí suché maltové a omítkové směsi a další stavební materiály, zvýšila loni čistý zisk o třetinu na 14 milionů korun z 10,5 milionu korun v předchozím roce. Celkové výnosy společnost zvedla o 11 procent na 485 milionů korun. Výsledky představenstvo firmy zveřejnilo v pozvánce na červnovou valnou hromadu.

Dosud nejvyššího zisku společnost z Kunčic nad Labem na Trutnovsku dosáhla v roce 2001, a to 26 milionů korun. Tehdejší výnosy však činily jen 383 milionů korun, což bylo proti loňsku o 27 procent méně. Hodnota aktiv společnosti loni meziročně vzrostla o 17 procent na 367 milionů korun.

Krkonošské vápenky vlastní výrobní závody i mimo Trutnovsko. Maltárny na výrobu suchých směsí mají u elektrárny v Dětmarovicích na Karvinsku a v Košťanech na Teplicku. Na samotném Trutnovsku vlastní dva lomy na vápenec a vápnitý dolomit a závody v Trutnově a Vrchlabí.

Majoritním vlastníkem společnosti je podle databáze Ariadna pražská společnost C.E.R.T. s podílem 59 procent. Asi čtvrtinu akcií drží Peter Joseph Mullen. Letos v únoru mimořádná valná hromada firmy rozhodla o změně podoby akcií na listinné. Základní kapitál společnosti činí 105 milionů korun. -čtk-