Výstavbu zhruba 180 bytů i několik komerčních areálů plánuje postavit v příštích letech na území Prahy 12 místní radnice. Většina projektů je ale zatím ve fázi územního řízení, řekla zástupkyně starosty Prahy 12 Helena Chudomelová.

Celkem 140 malometrážních bytů o rozloze do 100 metrů čtverečních má podle ní vzniknout v obytném komplexu na Obchodním náměstí. Komplexu má tvořit sedm domů s maximálně pěti podlažími. Kromě bytů počítá projekt také s obchody a podzemním parkovištěm. "Teď je to ve fázi územního řízení. Vyřízení stavebního povolení potrvá určitě dva nebo tři měsíce, takže stavět by se mohlo začít příští rok," uvedla Chudomelová.

Rada městské části dala také souhlasné stanovisko se střešními nástavbami na panelových domech v Tyršově čtvrti. Je to první větší "nástavbová akce" v Praze 12, čímž vznikne skoro čtyřicet bytů, dodala zástupkyně starosty.

Radnice také počítá se vznikem nového centra pro veřejnost v areálu Modřanského cukrovaru. Po rekonstrukci budou mít obyvatelé k dispozici například aquapark a kulturní zařízení.

"V současnosti máme dvě urbanistické studie. Podle jedné se má nynější areál úplně zbourat. Druhá počítá se zachováním některých prvků, což se nám líbí víc," řekla Chudomelová. Tento návrh umožňuje ponechat v cukrovaru z roku 1862 také místní věž, která by mohla sloužit jako cvičná stěna pro horolezce.

S dalším komplexem radnice počítá v původním Komořanském průmyslovém areálu. Ve dvanácti budovách vzniknou například restaurace nebo administrativně-komerční prostory. -čtk-